Poplatky za odpad v Brně od ledna zřejmě podraží

Brno - Brňané od příštího roku zaplatí za svoz komunálního odpadu pravděpodobně až o třetinu více proti letošku. Zvýšení poplatků umožňuje novela zákona, která maximální částku, již smí obce od obyvatel požadovat, změnila z pěti set na tisíc korun. Brno přitom v loňském roce zaplatilo za likvidaci odpadu méně než v předchozích letech.

Brnu se za poslední rok podařilo výrazně snížit výdaje za svoz odpadu. Výrazný podíl na tom má modernizace tamní spalovny, ve které je možné likvidovat odpad s mnohem nižšími náklady. Dalším pozitivem je rostoucí podíl tříděného odpadu, kterého se město může zbavovat mnohem hospodárněji. I tak je ale zvýšení poplatků od obyvatel podle vedení města nezbytné.

Podle náměstka brněnského hejtmana pro rozvoj města Ladislava Macka (ČSSD) totiž současné poplatky ve výši 500 korun na osobu ročně nepokryjí skutečné náklady. Ty v posledních letech po přepočtu na jednoho obyvatele vycházely zhruba na 800 korun, v letošním roce se je městu podařilo snížit asi o 15 procent.

675 korun, to je částka, kterou zřejmě Brňané zaplatí za svoz komunálního odpadu od nového roku. „Byla určena výpočtem nákladů na jednoho obyvatele podle minulého roku, pokud zahrneme i snížení nákladů v tomto roce,“ vysvětlil Ladislav Macek. Záměr však zastupitelstvo definitivně neschválilo. „Může rozhodnout, že z rozpočtu vyčlení potřebnou částku a náklady na svoz bude dál dotovat,“ uvedl Macek. Díky tomu by zvýšení poplatků nemuselo být tak výrazné.

„Už teď je to pro domácnost hodně,“ myslí si maminka na mateřské dovolené Eva Mikulíková. „Nějaká ta stokoruna, to už oželím. Ale chápu, že pro někoho to může být příliš moc,“ řekla seniorka Jindřiška Havlová.

Opozice: Platit by měli nejen lidé s trvalým pobytem

Opoziční zastupitelé upozorňují na nedostatky v systému vybírání. „Měli by do něj být zapojeni skutečně všichni, kteří v Brně produkují odpad, a částka by se měla odvíjet od jeho množství,“ míní zastupitel Martin Ander (SZ). Poukázal tak na to, že dnes se poplatky vybírají pouze od lidí, kteří mají v Brně přihlášený trvalý pobyt, ne však od studentů nebo pracujících. A těch jsou desetitisíce.

Opoziční zastupitel Martin Ander (SZ) komentuje plán na zvýšení poplatků za odpad (zdroj: ČT24)

„Měl by se zavést takový systém, který v Brně byl do roku 2000 a dodnes funguje v Praze nebo ve Vídni. Poplatníkem by měl být majitel nemovitosti, který platí podle velikosti popelnice a četnosti svozu. Náklady si pak rozpočítá mezi své nájemníky,“ vysvětlil Ander. Poplatky by tak nevzrostly, a město by přitom vybralo podstatně více.

O zvýšení poplatků za odpad uvažují i další města

Brňané možná nebudou jediní, kdo bude muset od ledna vydat více. Rady ostatních měst v Jihomoravském a Zlínském kraji však zatím většinou neví, zda a případně o kolik budou poplatky zvyšovat. Ponechat vybírané částky v letošní výši chce Břeclav, Zlín nebo Vsetín, ve většině dalších měst rozhodnou teprve schůze naplánované na listopad a prosinec.

JIHOMORAVSKÝ KRAJ:

Blansko
O výši poplatků v novém roce zatím není rozhodnuto – návrh přijme rada 13. listopadu a následně 4. prosince o nich bude s konečnou platností rozhodovat zastupitelstvo. Obyvatelé teď platí 492 korun na osobu za rok. Radnice nevylučuje zvýšení, ale nemělo by přesáhnout 10 % nynější ceny.

Znojmo
Na radě prošlo, že poplatek zůstane i od nového roku stejný, tedy 500 korun na osobu za rok – v pondělí 29. října o tom bude jednat zastupitelstvo.

Břeclav 
Obyvatelé platí 480 korun na osobu za rok a poplatek by měl zůstat stejný i v novém roce.

Hodonín
Jednání o výši poplatků za odpad čekají radnici v listopadu, návrh zatím představitelé města nechtějí zveřejňovat. Dnes lidé platí 480 korun ročně, senioři nad 65 let 300 korun.

Vyškov
Lidé zde platí 500 korun ročně. Podle radnice je to pro ně výrazně ztrátové – nechala si vypracovat zprávu stavu nákladů a na jejím základě budou o nové výši poplatků rozhodovat na radě 5. 11.

ZLÍNSKÝ KRAJ:

Vsetín
Podle připraveného návrhu městské vyhlášky, kterou však ještě musí schválit zastupitelstvo města, by měly zůstat poplatky za svoz komunálního odpadu ve stejné výši jako letos, tedy na částce 492 na osobu ročně.

Zlín
Poplatky zde zůstanou beze změn ve výši 500 korun na osobu, která platí už od roku 2004.

Uherské Hradiště
Obyvatelé platí 500 ročně. Případnou změnu poplatků bude projednávat až poslední letošní zastupitelstvo. O plánech zatím nechtějí zastupitelé mluvit.

Kroměříž
Současné poplatky za odpad ve výši 492 korun na osobu podle radnice nedostačují, proto je pravděpodobné jejich zvýšení od nového roku. Návrhem se bude tamní rada zabývat 8. listopadu.

Plošné poplatky za svoz komunálního odpadu se začaly vybírat v roce 2002. Do letošního roku pro jejich výši platil limit 500 korun na osobu. V květnu však poslanci schválili novelu, která umožňuje zvýšení poplatků až do částky 1 000 korun na jednoho obyvatele. Po zvýšení limitu už dlouho volaly radnice obcí a měst, řada z nich totiž svoz odpadu musí výrazně dotovat z obecního rozpočtu.

Recyklace
Zdroj: ČT24

Podle průzkumu redaktorů České televize platí nejvyšší částky za svoz odpadu lidé v krajských a lidnatějších okresních městech. Povinnost platit poplatky za odpad se vztahuje i na malé děti a seniory – mnohá města pro ně ale nabízejí výrazné slevy.

Někde se poplatky dokonce nevybírají vůbec – například ve Vranovské Vsi, kde náklady za svoz odpadu podle smlouvy hradí provozovatel solární elektrárny. Jinde jsou od poplatků alespoň částečně oproštěni ti, kdo odpad poctivě třídí. Takovým příkladem je Tišnov. Plastové lahve a krabice od nápojů tam lidé vyhazují do pytlů s čárovým kódem. Město tak má přesný přehled o tom, kdo kolik odpadu vytřídil, a za každé kilo mu strhne čtyři koruny z poplatku dolů.