Moravský Beroun budou hlídat strážníci

Moravský Beroun - Na pořádek v Moravském Berouně by mohli dohlédnout strážníci. Radnice o jejich zřízení uvažuje kvůli přibývajícím případům vandalismu a nedodržování veřejných vyhlášek. Rozhodnutí vedení města musí schválit ještě zastupitelé. Poslední slovo padne zřejmě v listopadu.

Park na Křížovém vrchu v Moravském Berouně. Právě tady řádí vandalové nejvíc. Zřejmě proto, že je celý areál až za městem. Počmárané zdi altánu, zničená věžička nebo poškrábané lavice a stoly – podle obyvatel si tak krátí dlouhou chvíli místní mládež. Problém číslo dvě – kašna na náměstí. I ona vandaly občas doslova přitahuje. Vedení města proto před časem začalo uvažovat o tom, že zřídí městskou policii. V současné době má celý projekt už konkrétní obrysy. „Dva strážníci by zajišťovali veřejný pořádek,“ upřesnila starostka Moravského Berouna Zdenka Szukalská.

Strážníky má od roku 1992 například podobně velká obec Hlubočky na Olomoucku. Jejich působení se v obci osvědčilo. Podle statistiky tady díky jejich pravidelným kontrolám klesl například počet krádeží v chatové oblasti.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)