Zadržený Březina? Indicie mluví o šedé eminenci na trhu s lihem

Praha/Zlín – Zlínský podnikatel Radek Březina, kterého včera zatkla v Hotelu Lázně Kostelec policie, patří podle zjištění reportérů České televize mezi vlivné postavy obchodu s lihem na východě republiky. Jeho jméno se pojí se starým podezřením na nelegální výrobu alkoholu ze směsi do ostřikovačů, podnikatel údajně stojí i za aktivitami Likérky Drak, a mohl by tak vyjasnit situaci kolem celé metanolové aféry, jež v Česku vypukla v září se sérií otrav pančovaným alkoholem.

Zlínský státní zástupce Roman Kafka, který celou metanolovou aféru dozoruje, uvedl, že Březinovo zatčení sice s celým případem souvisí, ale primárně se týká jiné trestné činnosti. Podle informací ČTK by se mohlo jednat o obchod s nelegálním alkoholem. Jak ovšem zjistila Česká televize, policie v těchto dnech prověřuje možnost, že byl Březina v minulých letech klíčovým člověkem v oblasti pančovaného alkoholu na Moravě. Důvodů je hned několik.

Zaprvé: Starý daňový hřích Morávia-Chemu

Podle svědků týmu Reportérů ČT Březina neformálně ovládá například společnost Morávia-Chem, která obchoduje se směsí do ostřikovačů. Právě této společnosti se před deseti lety výrazně dotkla kauza daňového úniku ve výši 170 milionů korun; firma měla před deseti lety nakoupit statisíce litrů lihu pro výrobu nemrznoucí kapaliny, nezdaněný líh ale podle policie skončil v alkoholických nápojích.

„Znamenalo to určité krácení daně z příjmu právnických osob a daně z přidané hodnoty,“ řekl státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství Ostrava Karel Kalda. Před soudem kvůli daňovému úniku skončilo 16 lidí, Březina ovšem nikoli.

Zadruhé: Morávia-Chem jako dodavatel Likérky Drak

Březinou ovládaná firma Morávia-Chem byla rovněž dodavatelem lihu Likérce Drak, jejíž etikety se objevují na láhvích s toxickým alkoholem od vypuknutí celé aféry. V lihovinách s její etiketou byly ve zlínském skladu Verdany dříve nalezeny lihoviny s 50 procenty metylalkoholu a původ lihu potvrdil i sám jednatel likérky Pavel Čaniga; společnost však popřela, že by směs s metanolem přišla od ní.

Zatřetí: Vazba na Tomáše Křepelu

Zaměstnancem (obchodním ředitelem) společnosti Morávia-Chem byl i jednatel firmy Carlogic Tomáš Křepela. Právě Křepela spolu s Rudolfem Fianem patří mezi hlavní obviněné v celé metanolové aféře a oběma hrozí 12 až 20 let vězení za trestný čin obecného ohrožení. Jejich jména vyplula na povrch po razii v opavském skladu společnosti FROS ZPS.

Firmy spojované s Radkem Březinou
Zdroj: ČT24

Dovětek: Podivný únos

Březina byl podle zjištění Reportérů ČT už třikrát soudně trestaný, přičemž dvakrát čelil stíhání kvůli únosům. Jeden z nich se měl odehrát v únoru 1997. „Měl zorganizovat únos syna podnikatele, se kterým měl spory. Měl být držen po dobu zhruba devíti měsíců. Ty podmínky byly dost nelidské,“ informoval žalobce z Krajského státního zastupitelství v Brně Jaroslav Kubeš s tím, že unesený byl vězněný v místnosti bez oken připoutaný k zalité pneumatice. Osvobodila ho až policejní zásahová jednotka.

Sám Březina kvůli únosu stanul před soudem, soudkyně ho ale osvobodila poté, co otec vězněného prohlásil, že celý únos svého syna zorganizoval sám tak, aby podezření padalo právě na Březinu. Žalobce však dodnes trvá na tom, že viníkem byl právě Březina. „Já jsem o té vině nepochyboval od začátku do konce,“ řekl Kubeš.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod