Kronika Libavska aneb pohled do života ve vojenském újezdě

Libavá - Osud obyvatel vojenského újezdu Libavá mapuje nové vydání Kroniky Libavska. Historie tohoto místa, kde žije nejvíce lidí ze všech újezdů v zemi, je popisována i na základě příběhů lidí, kteří zde žili nebo žijí. Kroniku doprovázejí cenné fotografie.

Kronika popisuje vznik osídlení a dějiny Libavé, od roku 1945 je zachycena podrobně až do letošního jara. Autor publikace žije na Libavé desítky let.

„Když jsem se bavil s původními obyvateli, zjistil jsem, že o historii toho místa neví nic. Brali to jako bouraniska po sudetských Němcích. Chtěl jsem, aby získali více informací. Původně jsem chtěl napsat obecní kroniku, dlouho jsem sháněl fakta, hodně mě zajímaly příběhy lidí. Některé osudy jsou opravdu jedinečné,“ uvedl autor publikace Jindřich Machala.

Kronika vyšla už ve čtyřech vydáních, poslední z nich je zcela přepracováno. Informace získával autor i v Německu, kde navštívil rodáky. Získal od nich i cenné fotografie, které tvoří více než polovinu publikace. Do knihy byly přednostně zařazeny snímky z válečných dnů, kostely, mlýny, rychty a hřbitovy zaniklých vesnic.

Doplňují je fotografie ze života původních obyvatel a kopie různých dokladů.  „Nechtěl jsem, aby to byl popisný dějepis. Záleželo mi hlavně na tom, aby to bylo věrohodné, aby si lidé z toho něco zapamatovali a zaujalo je to. Postupně jsem se poučil, jak to udělat,“ Machala.

Vojenský výcvikový prostor Libavá se rozkládá na území pěti moravských okresů - Olomouc, Přerov, Bruntál, Opava a Nový Jičín. Jeho celková rozloha je 327 kilometrů čtverečních. V pěti obcích - Libavé, Heroltovicích, Luboměři pod Striážnou, Kozlově a Slavkově, žije tisícovka obyvatel. Armáda plánuje, že po chystaných změnách se plocha újezdu zmenší o čtvrtinu a zdejší obce se osamostatní nebo připojí k již existující.