Gospelová muzika ovládla o víkendu Brno

Brno – V neděli večer se sálem Břetislava Bakaly rozezněla gospelová hudba. Sbor Brno Gospel Choir koncertem oslavil 10. narozeniny. Výjimečně si s ním zazpívali také amatérští zpěváci, kteří se o víkendu zúčastnili workshopu pod vedením britské lektorky Karen Gibson.

Výsledkem workshopu byl závěrečný koncert v sále Břetislava Bakaly. Nejdříve pod vedením sbormistryně Zuzany Petlanové vystoupil Brno Gospel Choir, poté britská lektorka Karen Gibson vedla sbor, který se utvořil během víkendu ze zpěváků brněnského sboru i veřejnosti. 

„Sbor byl velice schopný a otevřený a jen jsme zpívali, zpívali a zpívali,“ pochvalovala si spolupráci s českými hudebníky Karen Gibson. Podobný pocit měla i pořadatelka workshopu Zuzana Petlanová. „Na workshopu byla skvělá atmosféra, zpívat gospel je totiž mnohem intenzivnější než ho jenom poslouchat, a to jsme chtěli lidem umožnit. Je to také o tom se odvážit a zazpívat si například poprvé sólo,“ přiblížila workshop Petlanová.

No comment: Gospelové sbory při závěrečném koncertu (zdroj: ČT24)

Evropský gospel je jiný než ten originální z Ameriky. „V České republice stejně jako v ostatních částech Evropy je přístup ke zpívání gospelu ovlivněn evropskou kulturou,“ objasnila Karen Gibson. Jedno mají ale gospely, ať se zpívají kdekoli, společné. „V gospelu se vyjadřují emoce, nejde o dokonalost. Důležité je vyjádřit svůj příběh prostřednictvím písně a vtáhnout posluchače,“ přiblížila Petlanová.

Brněnský gospelový sbor Brno Gospel Choir založila před deseti lety současná sbormistryně Zuzana Petlanová. „V roce 2002 jsem se zúčastnila báječného gospelového workshopu, který mě natolik nadchl, že jsem se rozhodla v hudbě pokračovat, ale v mém okolí žádný sbor nebyl, tak jsem ho založila,“ dodala.

Sborem prošlo od založení přibližně 200 lidí, momentálně je sbor padesátičlenný. Koncertuje po České republice a nejbližší koncert čeká sbor v prosinci v Olomouci.