Atraktivní obory, studium v zahraničí. Studenti přemýšlí, kam po maturitě

Brno – Studenti, kteří neví, jestli se stát lékařem, nebo překladatelem, zda studovat v Praze, nebo v Olomouci, by měli v následujících třech dnech zamířit na brněnské Výstaviště. Právě tam začíná veletrh Gaudeamus, který představuje více než 200 českých i zahraničních univerzit, vysokých škol a dalších vzdělávacích institucí. Studenty lákají na nové atraktivní obory.

Už po devatenácté čerpají studenti inspiraci ke svému budoucímu studiu na veletrhu Gaudeamus. Nabídka univerzit se každoročně mění, v posledních letech univerzity lákají na atraktivnější technické obory. Zájemců o přírodovědné oblasti totiž každoročně ubývá.

Třeba Vysoká škola chemicko-technologická v Praze nově láká na studium oboru, který znají díky televizním seriálům miliony lidí. „Forenzní analýza vznikla jako nový atraktivní obor pro ty, kteří se o tuto oblast zajímají. Úplně novým oborem jsou Materiály pro forenzní analýzu. Specializace vznikla jako reakce na poptávku studentů. Klasická chemie už tolik neláká a sem se hlásí hodně lidí,“ řekl doktorand z univerzity Jiří Kratochvíl.

Univerzity se snaží studenty nalákat na studium technických oborů
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Motivovat studenty ke studiu technických oborů se snaží i jedna z dlouhodobě nejžádanějších českých vysokých škol – Masarykova univerzita. „Proto propojujeme tradiční přírodovědné obory, jako je třeba fyzika, s obory z oblasti managementu a podnikání. Nabízíme obory jako Manažer chemické laboratoře, Fyzika a management, Informatika ve veřejné správě nebo Genetika v lékařství,“ popsala mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Zakladatel veletrhu Gaudeamus Jan Maxmilián Honzík:

„V posledních letech se návštěvníkům snažíme ukázat nejen vzdělávací možnosti vysokých škol, ale také jejich výzkumné a vědecké výsledky. Získáváme také podporu různých firem a institucí, které stojí o absolventy určitých oborů. Jsou oblasti, kde absolventi obtížně získávají zaměstnání, ale technické obory to rozhodně nejsou.“

O studenty přijelo do Brna bojovat i 52 zahraničních univerzit. Ta nejvzdálenější je z asijského Singapuru. „Hledám studenty, kteří mají dokončenou střední školu a přemýšlí o získání diplomu bakaláře nebo magistra v zahraničí. Myslím si, že Singapur je úžasné místo pro pokračování studia, a navíc pro studenty je v Asii hodně pracovních příležitostí,“ popsal výkonný ředitel School D' Hospitality v Singapuru Richard Hu.

Přehled nejvyhledávanějších oborů
Zdroj: ČT24/MP-Soft, a.s.

Každoročně připravovaná akce pomáhá s výběrem dalšího vzdělávání zejména žákům posledního ročníku středních škol. Na veletrhu se představí budoucím studentům přes 3 800 studijních oborů ze 240 fakult. Vedle všech českých škol se návštěvníci mohou zastavit také u stánku jedné z 52 renomovaných zahraničních univerzit a vysokých škol z 15 zemí nejen z Evropy.

Třídenní veletrh je doplněný doprovodným programem. Návštěvníci si mohou vybrat například program Věda pro život, Pojďme si hrát s technikou nebo Tailor-Made Study Abroad, který je zaměřený na podporu studia v zahraničí. Podrobný program najdete na webových stránkách Gaudeamu.