Někteří hráči jsou jak prvobytně pospolná společnost, říká legenda

Brno – Po pěti letech vedl Miroslav Pospíšil v pozici hlavního kouče opět basketbalové mužstvo. Legendární brněnský lodivod, který sedmnáct let udával kurs basketbalistům Zbrojovky, tentokrát usedl na lavičku celku JBC Brno, kde působí jako šéftrenér. U prvoligového klubu totiž po čtyřech prohrách skončil Libor Jeřábek s Petrem Němcem, a tak držitel tří ligových titulů musel zaskočit. Návrat basketbalové legendy si nenechala ujít ani po několika letech zaplněná hala Moravské Slavie, která viděla vítězství Brna nad Libercem 77:65. „Chybí nám v týmu osobnosti a hráči postrádají základy,“ má jasno o neúspěchu Pospíšil, kterého na lavičce už v příštím utkání vystřídá Tomáš Pětivlas.

Co vás vedlo k tomu, že jste se po pěti letech vrátil opět na lavičku basketbalového týmu?

Bylo to přání výboru. U brněnského klubu působím jako šéftrenér a vzhledem k tomu, že ty výsledky byly neuspokojivé a nevedlo to k žádnému konci, tak jsem řekl, že než se najde trenér, tak tým povedu já.

Z pěti zápasů brněnský klub odcházel z palubovky čtyřikrát poražen. Asi se vám na to nedívalo moc dobře.

Jestliže mí bývalí hráči přijedou sem a dávají nám ve dvou šedesát bodů, tak je mi z toho smutno.

Reportáž Jana Vařeky (zdroj: ČT24)

Když se podíváte na tým, který měl před sezónou ambice do několika let postoupit do extraligy, proč to podle vás nefunguje tak, jak byste si představoval?

Za prvé chybí osobnosti a za druhé hráčům chybí základy. Ti hráči mají talent, ale dneska se v celé republice špatně trénuje s mládeží. Trenéři hráče vůbec neučí myslet, neučí je základům basketbalového myšlení a techniky. Když je potom těm hráčům dvacet, dvaadvacet let a měli by být už na určité výkonnostní úrovni, tak to je jak prvobytně pospolná společnost.


Brno má poměrně mladý tým, doplněný několika zkušenými hráči. Jak jste s tím složením spokojený?

Michal Norwa měl operaci křížového vazu a nemůže hrát na sto procent, takže hrajeme prakticky bez něho. Ti ostatní kluci jsou dost mladí a ti staří to sami neutáhnou.

V čem tedy vidíte hlavní příčinu špatných výsledků brněnského týmu?

Jestliže kluci dostanou v průměru sto bodů za zápas, tak ty příčiny musíme hledat hlavně v srdci, v nasazení a v obraně. Výhry nepřijdou samy od sebe. Jestliže se stále učí, jak se učilo do dneška – pusť někam hráče, tak kdyby hrál dnes Pepa Jelínek, který dá padesát až šedesát trojek po sobě, tak udělá krátký únik doleva a dá koš za košem. Základem obrany je totiž bránit hráče s míčem tak, jako kdyby neměl balón. Nemůže pak obejít ani tělem. To je základ čehokoliv, protože jinak je to kolektivní obrana, a to se řeší komplikovaně. Mladým hráčům chybí tvrdá ruka, trenér musí být nekompromisní a hráči musí hodně trénovat. My jsme za nás trénovali desetkrát tvrději.

Má současný tým v současném složení šanci na lepší výsledky?

Určitě, i když přijede třeba Prostějov, tak by naši kluci měli mít stejně na špici soutěže. Musí se ale vzájemně doplnit, protože tomu chybí střelec a jeden střední rozehrávač.

Co jste řekl hráčům, když jste přišel na první trénink?

Oni ví, co ode mě mohou očekávat. Já moc nemluvím a snažím se víc trénovat, dávat jim to, co jim chybí. A když to někteří nepochopí, tak budou muset odejít.

Jak dlouho zůstanete u týmu v pozici hlavního kouče?
Od pondělí už tu bude nový trenér, já zůstávám v klubu jako šéftrenér. Dál budu dohlížet na to, aby se trénovalo tak, jak má.

Vydáno pod