Letos se na hřbitovech krade nejvíce za poslední roky

Brno – Lampičky, křížky, sošky, ale i urny s popelem zesnulých. Zloději letos pořádají na hřbitovy doslova nájezdy. Bez ostychu berou i věci, které nejde prodat, ale k nimž mají rodiny zesnulých nějaký vztah. Správy hřbitovů proto před Dušičkami posilili bezpečnostní opatření – nad hroby bdí kamery a téměř nonstop i policisté.

„Krade se pořád, ale letos jsme bohužel zaznamenali znatelný nárůst. Nejhorší je, že se kradou i ozdobné kovové obaly na urny. Bohužel ten ozdobný obal uvnitř obsahuje úřední schránku s popelem, a ani ten zloději nenechávají na místě,“ popsal hyenismus zlodějů ředitel Správy hřbitovů města Brna Marek Šamšula.

„Měli jsme na hrobě krásnou bílou mramorovou sochu, ale vydržela tady jen dva roky. Už jsme to ani neopravovali, je to zbytečná práce. Jak je něco hezkého, tak je to hned pryč. Jediné štěstí je, že nerozbili náhrobek,“ popsala Marie Klegová. Podobnou zkušenost má také Blanka Šimková. „Měla jsem tu jehličnan. Stál trošku víc peněz, jinak by si toho nevšimli, ale takto byl hned pryč. Proto teď volím lacinější věci, aby to těm nenechavcům nestálo za to,“ vysvětlila žena.

Zkušenosti lidí se zloději na hřbitovech (zdroj: ČT24)

Na časté krádeže na hřbitovech už lidé zareagovali tím, že trochu mění podobu náhrobků. Na těch nových často nebývají ozdobná kovová písmena. „Zákazníci raději chtějí vysekat nápis do kamene, protože se tak nedá ukradnout,“ popsal trend kameník Jaroslav Císař. Dodal, že není výjimkou, že ti, kteří do kovových ozdob přece jen investují, po týdnu volají, že už je někdo ukradl. Na instalování nových ozdob řada lidí raději rezignuje.

Zloději se nezaměřují jen na kovové ozdoby a květiny na hrobech, ale právě v období Dušiček i na samotné návštěvníky. „Lidé se starají o hrob, a proto si bokem odkládají kabelky, kabáty a další věci. Pak odejdou třeba pro vodu nebo vyhodit smetí. Než se vrátí, jejich věci jsou pryč. Často jim také z kapes a kabelek mizí telefony nebo peněženky,“ dodal Šamšula.

Správa hřbitovů proto nechala na největším a nejfrekventovanějším Ústředním hřbitově v Brně nainstalovat kamerový systém s nočním viděním. Ten 24 hodin denně bdí nad nejkritičtějšími místy. „V příštích letech počítáme s tím, že se bude rozšiřovat i na další hřbitovy,“ vysvětlil Šamšula.

Na množící se krádeže na brněnských hřbitovech už zareagovala i městská policie. „Zvýšili jsme počty hlídek na hřbitovech, zavedli denní i noční kontroly. Máme klíče od areálů, takže můžeme dovnitř vjíždět a kontrolovat je opravdu kdykoliv. Bereme sem navíc i služební psy, kteří případné zloděje dokážou vystopovat,“ popsala mluvčí Městské policie Brno Denisa Kapitančíková.

Od srpna navíc policie začala používat dalekohledy s nočním viděním, které zachytí pohyb až do vzdálenosti sto metrů. „Umožní nám to chytit pachatele, aniž by to tušil,“ upřesnila Kapitančíková. Spolu s vedením správy hřbitovů teď policisté doufají, že se množství krádeží podaří snížit. A návštěvníkům radí, ať si na osobní věci dávají pozor a ozdoby na hrob dobře zabezpečí. „Květinový věnec se dá třeba drátkem přivázat ke stromu. Zloděj ho zvedne, a když zjistí, že je tam nějaká překážka, raději odchází,“ tvrdí Šamšula. Nenechavci se totiž snaží být maximálně nenápadní – kradou totiž ve dne, kdy jsou hřbitovy běžně otevřené.

Zatím nejhorší letošní případ poškození hřbitova letos policisté prošetřují ve Vranovicích na Brněnsku. Neznámí vandalové necelý týden před Dušičkami zničili desítky náhrobků, váz, rozsypali urny a rozházeli svíčky. Vandalové řádili také v sousedních Přibicích.

Místní lidé byli pohledem na zdevastované hřbitovy zděšeni. „Já bych jim usekla ruce, aby je to bolelo. Je mi z toho úplně zle. To u nás nikdy nebylo,“ uvedla jedna z žen, která o zničených náhrobcích nic netušila do příjezdu na hřbitov. Se sekáním rukou pachatelům se přidává další. „A měli by všechno zaplatit,“ dodává druhá žena. Vedení Vranovic kvůli tomu znovu začalo uvažovat o pořízení kamerového systému.