Workshopy v Ostravském muzeu přiblíží divadelní scénografii

Ostrava – Ostravské muzeum, DAMU a Národní divadlo moravskoslezské pořádají cyklus workshopů Scénografická dílna. Konají se v Ostravském muzeum ve čtvrtky od 1. do 22. listopadu. Dílny navazují na aktuální výstavu Magie divadelního prostoru, Vladimír Šrámek a scénografie Státního divadla v Ostravě 1950-1960.

„Workshopy jsou pro odborníky i úplné laiky, zajímavé mohou být pro všechny milovníky divadla a umění vůbec,“ uvedla mluvčí Národního divadla moravskoslezského Viola Kučerová.

Workshopy povede profesor scénografie na DAMU Petr Matásek. „Jde mi o to uvést účastníky našeho setkání i představení do zajímavého myšlenkového prostředí, kde se výtvarné schopnosti propojují s technickými znalostmi a využitím prostoru,“ uvedl Matásek.

Kromě něho kursy povedou jeho studenti Masha Černíková aAntonín Šilar. První workshop bude právě Šilar a tématem je Video jako metafikční prostředek. Během této dílny vzniknou tři desetiminutová videa, ve kterých budou účastníci pod jeho vedením pracovat s opakovaným snímáním videa v prostoru. Masha Černíková bude přednášet o sebeprezentaci a sebestylizaci a přednáška Petra Matáska se jmenuje Co byste mohli vědět o scénografii dříve, než vstoupíte do divadla.

Další lektorkou bude japonská scénografa Yumi Mráz Hayashi, která přijela do Česka studovat. Její přednáška se nazývá Divadlo bunraku v Japonsku a v Čechách.