Nejlepší domov pro seniory je v Ostravě

Ostrava - Nejvýše hodnocený v zemi. Domov pro seniory Kamenec v Ostravě dostal ocenění Asociace poskytovatelů sociálních služeb. Má pět hvězdiček. V zemi je dostaly ještě čtyři další takové domovy. Žádnému z nich ale hodnotitelé neudělili tolik bodů.

Nejen hotely, ale už i domovy pro seniory mohou získat za své služby 5 hvězdiček. V domově na Kamenci žije téměř 200 obyvatel. Na novou značku kvality jsou náležitě hrdi.

Nejde o luxus, ale hlavně o přátelské prostředí. Značka kvality hodnotí domov pouze z pohledu samotného seniora. „Jde o to, abychom se co nejvíce přiblížili tomu přirozenému prostředí, tomu, co dnes a denně zažívá ten senior, pokud je v rodině,“ uvedl ředitel Domova pro seniory Kamenec Juraj Chomič. Získat certifikát není jednoduché. Domovy musejí splnit 283 kritérií. Odborná komise hodnotí 5 oblastí. Ubytování, stravování, kulturu a volný čas, partnerství a péči. „Je to taková orientační tabulka pro ty, kdo žádají o službu a pro jejich rodinné příslušníky, aby věděli, do čeho jdou,“ vysvětluje Jaroslava Rovňáková z odboru sociálních věcí magistrátu. Maximální počet bodů je tisíc. Kamenec jich získal 908, historicky nejvíce v zemi. Značku kvality má v České republice zatím přes 30 domovů. Pět hvězdiček ale jen čtyři z nich.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)