Brňané si od ledna za popelnice nejspíš připlatí

Brno – Obyvatelé Brna si mají od příštího roku připlatit za svoz komunálního odpadu. Zastupitelstvu města to doporučili brněnští radní. Poplatek na obyvatele by měl vzrůst o třetinu, na 675 korun ze stávající pětisetkoruny. Rada města navrhla navýšení i přesto, že se Brnu loni podařilo snížit náklady na likvidaci odpadu. Nové znění vyhlášky musí příští týden schválit zastupitelstvo.

Výrazná modernizace brněnské spalovny umožnila městu likvidovat v loňském roce odpad s mnohem nižšími náklady. I přesto se radní rozhodli navrhnout zastupitelstvu ke sválení zvýšení poplatku za odvoz odpadu. Umožnila jim to novela zákona, která maximální částku, již smí obce od obyvatel požadovat, změnila z pěti set na tisíc korun. 

Podle vedení města totiž současné poplatky ve výši 500 korun na osobu ročně nepokryjí skutečné náklady. Ty v posledních letech po přepočtu na jednoho obyvatele vycházely zhruba na 800 korun, v letošním roce se je městu podařilo snížit asi o 15 procent. Pokud by se poplatek skutečně zvedl na zamýšlených 675 korun, pokryly by se tím náklady na likvidaci odpadu plně z peněz Brňanů. Ročně by mělo za svoz odpadu zaplatit asi 352 000 obyvatel města, v ideálním případě by tak do městské pokladny mělo přitéct o 62 milionů korun více.

Radní se by ale chtěli některým skupinám obyvatel ulevit, poplatek proto nemusí platit rodiny za své 3. a další dítě. „Nově jsou osvobozeny i děti, kterým soud stanovil ústavní výchovu,“ řekl mluvčí magistrátu Pavel Žára. Tato výjimka se dotkne asi pěti set dětí. Nové znění vyhlášky musí ještě schválit zastupitelstvo.

Opozice: nezdražujme, ale změňme systém 

Opoziční zastupitelé se zvyšováním sumy nesouhlasí, podle nich je nutné především změnit systém vybírání poplatků. „Měli by do něj být zapojeni skutečně všichni, kteří v Brně produkují odpad, a částka by se měla odvíjet od jeho množství,“ řekl už dříve zastupitel Martin Ander (SZ). Poplatky se dnes vybírají jen od lidí, kteří mají v Brně trvalé bydliště. Ve městě ale přes den pracuje řada lidí z okolních obcí a velkou část roku zde tráví také tisíce studentů. Ti všichni produkují odpad, jehož likvidaci dotuje město ze svého rozpočtu. 

Do roku 2000 přitom v Brně fungoval systém, kdy za odpad, podle velikosti popelnice a četnosti svozu, platil majitel nemovitosti. Ten pak poplatek rozpočítal mezi své nájemníky. 

Podle průzkumu redaktorů České televize platí nejvyšší částky za svoz odpadu lidé v krajských a lidnatějších okresních městech. Povinnost platit poplatky za odpad se vztahuje i na malé děti a seniory – mnohá města pro ně ale nabízejí výrazné slevy. Někde ale poplatky radnice nevybírá – třeba ve Vranovské Vsi, kde náklady za svoz odpadu podle smlouvy hradí provozovatel solární elektrárny. Naopak v Tišnově jsou od poplatků alespoň částečně oproštěni ti, kdo odpad poctivě třídí.