Univerzita Palackého zažila show jednoho z nejúspěšnějších popularizátorů vědy

Olomouc - Gejzír nápadů, ohňů a vědeckých poznatků předvedl studentům olomouckých středních škol britský vědec Michael Londesborough. Zajímavou vědeckou atrakci připravila Univerzita Palackého, která doufá, že takto přiláká více mladých lidí ke studiu nepříliš oblíbených předmětů fyziky a chemie.

Ohně, barvy a k tomu fyzika a chemie a jejich zákony a vzorce. Show britského vědce, který žije v Česku už devátým rokem, doslova zamořila aulu přírodovědecké fakulty v Olomouci. „Snažím se jim ukázat klíčové vědecké principy v zákonech, které jim umožní lépe aplikovat jejich nápady,“ říká britský vědec Michael Londesborough. Jeden z nejúspěšnějších popularizátorů vědy se snaží ukázat, že chemie a fyzika nemusejí být jen nudnou teorií.

Přestože je jeho show plná ohně, tvrdí, že mnohem nebezpečnější je spíš cesta z Prahy do Olomouce než jeho divoké experimenty. Přiznává ale, že sám se poranil dvakrát, a to v při výzkumu laboratoři. „Když jsem měl ještě vlasy, přišel jsem o ofinu a jednou jsem se pořezal,“ prozrazuje s úsměvem. O show britského vědce je obrovský zájem. Do auly se vměstnaly dvě stovky lidí. UP navíc plánuje, že v budoucnu pozve chemika znovu.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)