Soud v Ostravě opět řeší spor dvou bývalých disidentů Hučína a Hradílka

Ostrava - Krajský soud v Ostravě opět zamítl žalobu bývalého disidenta a někdejšího agenta kontrarozvědky Vladimíra Hučína. Ten se domáhal očištění svého jména po někdejším disidentovi a exministrovi vnitra Tomáši Hradílkovi, který ho údajně před pěti lety pomluvil v Lidových novinách. Podle soudu ale Hradílek nenapsal nic protiprávního.

Gauner a psychologický terorista. Kvůli tomuto a dalším názorům, které v létě 2007 napsal Tomáš Hradílek do Lidových novin, se bývalí spojenci v boji proti komunistické totalitě sešli u soudu. Vladimír Hučín požadoval omluvu a finanční satisfakci půl milionů korun. „Mělo to dopad i na můj rodinný život, bylo projednáváno u mého rozvodového soudu, to všechno jsem musel strpět,“ tvrdí Vladimír Hučín.

„Pokud mi nějaký soud přikáže, abych se Hučínovi omluvil, tak to neudělám i za cenu nejvyšších ztrát,“ reagoval Tomáš Hradílek.

Kauzu Hučín versus Hradílek řešil krajský soud už podruhé. Nejvyšší soud totiž vrátil případ do Ostravy. Podřízenému soudu vytkl, že rozsudek málo zdůvodnil. Krajský soud i napodruhé rozhodl, že se bývalý mluvčí Charty 77 a exministr vnitra Tomáš Hradílek za své články v Lidových novinách o bývalém disidentovi a agentovi BIS omlouvat nebude. „Vnitřní hodnotící úsudek vyjadřený v předmětném článku je nutno považovat za úsudek přiměřený, věcný. Nelze je považovat za neoprávněný,“ uvedla mluvčí Krajského soudu Ostravy Lucie Böhmová. Vyhlášení rozsudku doprovázely emoce Hučínových příznivců, kteří jej pravidelně chodí podporovat. Ani po pěti letech, kdy v novinách vyšly články Tomáše Hradílka, případ neskončil. Vladimír Hučín se proti verdiktu opět odvolal.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)