Vinaři stáčí Svatomartinská vína. Ročník bude rekordní

Velké Pavlovice – Z jihomoravských vinohradů sice vinaři tento rok sklidili o třetinu méně hroznů než loni, přesto bude Svatomartinského vína více než kdy předtím. Do obchodů a restaurací by mělo dorazit dva miliony dvě stě tisíc lahví mladého vína se svatým Martinem na etiketě, což je o čtvrt milionu více než v loňském roce.

Vinaře nejvíc potrápily jarní mrazíky a suché léto. Méně hroznů na vinicích paradoxně letošnímu ročníku prospěje. Réva bude kvalitnější a vína z ní budou plnější, včetně těch mladých. „Letošní Svatomartinské bílé se nese ve světle žlutých, světle zelenkavých barvách. Aroma je bohatší, plnější, nacházíme tam tóny vanilky, muškátového oříšku,“ prozradil výrobní ředitel společnosti Vinium Libor Jestřáb.

Odborná porota, která vybírá Svatomartinská vína, letos vybrala 380 vzorků. Kvalitu si pochvaluje i organizátor hodnocení Marek Babisz z Národního vinařského centra: „Letošní Svatomartinská vína budou příjemně aromatická, svěží a s ideálním vyvážením cukrů a kyselinek.“ Vinaři totiž zareagovali na poptávku po sladších vínech i u Svatomartinského. I když podle regulí musí být toto víno suché, letos v něm bude více zbytkového cukru. „Vína se zbytkovým cukrem jsou kulatější, plnější, lépe se pijí,“ podotkl Jestřáb.

Libor Jestřáb k letošní úrodě Svatomartinských vín (zdroj: ČT24)

Vinaři v těchto dnech stáčí lahve, tak aby byly připravené na svatomartinský košt. Na jižní Moravě jich bude tradičně nejvíce, konkrétně v Brně, Znojmě, Hodoníně, Valticích, Pavlově, Zaječí, Čejkovicích, Němčičkách a Hovoranech. Slavnostní přípitek je příští neděli naplánován jedenáct minut po jedenácté hodině.

Schválené odrůdy Svatomartinských vín

Bílá: Müller Thurgau, Muškát moravský, Veltlínské červené rané a Cuvée
Jaká letos budou: světle žlutá až světle zelenkavá barva, bohatší kulatá vůně, v chuti tóny vanilky a muškátového oříšku

Růžová: Svatovavřinecké, Modrý Portugal a Cuvée
Jaká letos budou: lososová barva, svěží harmonické víno

Červená: Modrý Portugal, Svatovavřinecké
Jaká letos budou: temná barva s fialovými odlesky, ve vůni červené až tmavé peckoviny, v chuti bude cítit vyzrálost hroznů – peckoviny s nádechem čokolády

Vydáno pod