Nejlevněji po Evropě. Mladí podnikatelé uspěli s vyhledávačem letenek

Brno – Kamkoliv po Evropě za nejnižší cenu – to je krédo nového projektu mladíků z Brna, který vznikl v podnikatelském inkubátoru. Na jejich webu klient místo několikahodinového hledání získá informaci o nejvýhodnějších nabídkách okamžitě. Projekt už zaujal i v zahraničí – do žebříčku nejlepších portálů pro plánování cest ho zařadil bloger New York Times.

„Dřív jsem hodně cestoval tak, že jsem vyhledával nejlevnější letenky s přestupy, abych ušetřil. Strávil jsem tím ale strašně moc času. Tak mě napadlo, že by se to dalo nějak zautomatizovat,“ popsal vznik podnikatelského nápadu čtyřiadvacetiletý Oliver Dlouhý.

Na evropském trhu působí čtyřicet nízkonákladových společností a dosud musel zákazník při hledání nejvýhodnější nabídky prohlížet servery každé z nich. „Než si člověk vyhledá jednotlivé přestupy u různých aerolinek, tak se z toho může zbláznit. U nás je za vteřinu hotovo,“ popsal výhody vyhledávače Skypicker.com Jozef Kepési.

Před rokem se mladí podnikatelé pustili do hledání investora, který by do projektu vedle důvěry vložil také dostatek financí. Spuštění vyhledávače letenek nízkonákladových společností trvalo devět měsíců. „Představovali jsme si, že portál spustíme v lednu, a dáme nohy na stůl, protože nám bude vydělávat. Tak to samozřejmě nebylo. Spustili jsme ho až v květnu a od té doby se hodně vyvíjí. Projekt přitom ještě není ani z poloviny dokončený. Posouváme ho pořád kupředu,“ vysvětloval Dlouhý.

Rezervace letenek přímo na webu už je na spadnutí, autoři projektu stále pracují na zjednodušení vyhledávání. „Lidem se líbíme. Všiml si nás deník New York Times a v létě o nás napsal také francouzský deník Le Figaro,“ dodal Dlouhý.

A serveru už si všimli i ti, kteří mají o co nejlevnější letenky největší zájem – studenti. Skypicker si mezi sebou doporučují třeba na sociálních sítích. „Chtěla jsem někam jet za odměnu po zkouškách, a tak jsem na svůj Facebook dala dotaz, jestli někdo z mých známých neví o dobrém vyhledávači letenek. Díky Skypickeru byla na cestách v posledním půlroce už třikrát – v Londýně, Amsterdamu a Paříži. Všechno mě to vyšlo finančně velmi dobře, takže plánuju, že zase v zimě někam poletím,“ řekla studentka Jana Kočková. Dodala, že raději přespí na letišti, aby ušetřila na letence, a peníze mohla utratit na toulkách po cizině.