Nehrajme si s naší zemí, vyzývá Nečas

Brno – "Ať mě někdo klidně porazí. Co mě ale zlobí, je to, že si bereme jako rukojmí ODS, ale především, že si bereme jako rukojmí tuto zemi. Naše země potřebuje rozpočet, potřebuje být stabilní. My si s ní musíme přestat hrát," prohlásil předseda ODS Petr Nečas směrem k delegátům v návaznosti na to, že krize ve straně je podle něj jen využitím stávající krize státu pro mocenský boj ve straně.

Nečas zdůraznil, že ODS by měla bojovat s těmi svými členy, kvůli nimž získává minusové body. „Nahoru musí jít důvěryhodní lidé a nedůvěryhodní musí jít na okraj. Je to jediná šance,“ uvedl Nečas. Za to sklidil první potlesk od účastníků kongresu. ODS podle něj poškodila i rozhádanost a nepopulární kroky vlády. 

Mezi ty patří i daňový balíček. Nečas podotkl, že v uplynulých letech byly třikrát v ČR zvýšeny daně, přičemž nikdo z tehdejších občanských demokratů „nekřičel nic o zradě volebního programu“. Podle něj ale za bouřlivými diskuzemi vůbec není spor o to, zda zvyšovat daně, ale spíše mocenský boj uvnitř strany. Doplnil, že zradou programu se zvýšení daní stalo až nyní, kdy klub ODS v Poslanecké sněmovně nevede Tluchoř, který v minulosti společně s ostatními rebelujícími poslanci hlasoval pro zvýšení daní. 

Petr Nečas, předseda ODS

„Ať mě někdo klidně porazí. Ať mě označí za slabého, když odstoupím. To, co mě zlobí, je to, že si bereme jako rukojmí ODS, ale především, že si bereme jako rukojmí tuto zemi. Naše země potřebuje rozpočet, potřebuje být stabilní a my si s ní musíme přestat hrát.“

Nečas: Chci ukázat, jak to vidí a cítí váš předseda

Nečas v úvodu své řeči přiznal, že měl původně připravený sofistikovaný a analytický projev plný faktografických údajů a analýz. Tuto řeč ale nezvolil. „Zasloužíte si více. Zasloužíte si, aby vám váš předseda ukázal, nejen jak tuto situaci vidí, ale jak ji cítí a prožívá,“ konstatoval Nečas.

Předseda přiznal chyby, které v čele ODS udělal. Nese prý odpovědnost za volební porážku strany v krajských a senátních volbách. Problémem ODS podle něj je, že její značka je poškozena, stala se symbolem korupce a vlády peněz. ODS s touto nálepkou musí bojovat.   

Chybou podle Nečase bylo také to, že z grémia strany nevytvořil kompaktní tým, a za stranu musel příliš často mluvit sám. Vládní reformy podle něj byly moc technokratické a veřejnosti málo srozumitelné.

Petr Nečas, předseda ODS

„Přestal jsem být často srozumitelný nejen pro členy, ale i pro voliče. Neustálé mluvení o reformách, finančních trzích a ratinzích už muselo unavovat a v některých aspektech otravovat.“

Rozhádaná koalice je největším zdrojem nedůvěry ze strany veřejnosti, míní dále Nečas. V rámci ODS je však problém, že strana ztrácí již od roku 2006. Navíc aféry jiných politických stran také poškozují ODS, která je podle něj „pilířem české politiky“.

Petr Nečas, předseda ODS

„Dostali jsme od voličů žlutou kartu, ale nezanevřeli na nás. Občany společně znovu získáme a pak nás podpoří ve volbách do Poslanecké sněmovny.“