LIDEM dali důvěru Peake a jí vybraným lidem

Brno – První předsednictvo své strany volí členové LIDEM na svém ustavujícím sněmu. Předsedkyní se podle očekávání stala vicepremiérka Karolína Peake. Sněm potom vyhověl jejímu přání a první místopředsedkyní zvolil poslankyni Dagmar Navrátilovou. Dalšími členy předsednictva LIDEM jsou Jiří Neumann, Viktor Paggio a Jiří Rusnok.

Výsledek ustavujícího sněmu nejmenší vládní strany LIDEM se do puntíku shodl s představami zakladatelky partaje Karolíny Peake. Sama byla zvolena do čela, a to jednoznačným způsobem: Neměla žádného protikandidáta a získala 68 ze 70 odevzdaných hlasů, zbylé dva volební lístky přitom byly neplatné. Podobně výrazně získala pozici první místopředsedkyně Dagmar Navrátilová. Její kandidaturu proti Radce Boháčové podpořila Peake, potom získala Navrátilová 67 z 69 platných hlasů, zatímco Boháčová získala zbylé dva hlasy.

Třemi řadovými místopředsedy LIDEM zvolil sněm poslance Viktora Paggia a Jiřího Rusnoka a ředitele karlovarské SOŠ stravování a služeb Jiřího Neumanna. Všechny tři si rovněž podle jejího nominačního projevu přála Peake. Protože delegáti sněmu stanovili počet řadových místopředsedů na tři, nevešel se mezi ně další kandidát Kamil Jankovský.

Na žádnou funkci v LIDEM nekandidoval další její člen působící ve vrcholné politice, ministr dopravy Pavel Dobeš. Na sněmu totiž vystoupil s projevem, ve kterém spojil svou budoucnost s napojením centrálního registru vozidel na základní registry. Slíbil, že bude tato operace úspěšná. „Pokud ne, tak z toho vyvodím osobní odpovědnost. Do té doby nechci a nebudu kandidovat do žádné funkce vedení LIDEM,“ řekl ministr Dobeš.

Politika zlatého řezu

V úvodním projevu uvedla Karolína Peake, že se LIDEM nemá prohlašovat za středovou stranu – uprostřed spektra je podle ní už plno. Hovoří proto o straně politického „zlatého řezu“ – třetinu délky od pravice a dvě třetiny od levice. „Zlatý řez je pokládán za ideální proporci. V politice to pro mě znamená dbát na ty, kdo potřebují, ale stavět na těch, kteří vytvářejí,“ charakterizovala zlatý řez Peake. Prohlásila, že chce „stát s úsporným aparátem a vymahatelným právem“. Strana podle ní představuje politickou alternativu, ke které se sama přiklonila ve chvíli, kdy opouštěla Věci veřejné.

Předsedkyně LIDEM Karolína Peake

Právnička Karolína Peake se po krátkém členství v ODS v 90. letech zapojila po roce 2005 do komunální politiky, kde spolupracovala s Věcmi veřejnými. Později se stala první místopředsedkyní strany a poslankyní. Po odchodu původní šéfky poslaneckého klubu VV ji na tomto postu vystřídala, aby nakonec ze strany sama odešla, a s několika dalšími bývalými členy VV založila LIDEM.

Ustavující sněm LIDEM (zdroj: ČT24)

Podpora od koalice, kritika od sociálních demokratů

Sněmu LIDEM poslal zdravici předseda vlády a koaliční ODS Petr Nečas, který se na jiném místě v Brně současně snaží udržet v čele své strany. Uvedl, že ustavující sněm LIDEM považuje za důležitý a vážný moment. Věří, že z něho vyjde jasný signál, že je koalice připravena pokračovat v odpovědné vládě.

Předseda další koaliční strany TOP 09 Karel Schwarzenberg se na sněmu LIDEM objevil vzápětí po svém projevu na kongresu ODS. Členům nové strany řekl, že všechny koaliční strany jsou ve svízelné situaci, a je na nich, jak se s ní vypořádají.

Na úplném začátku sněmu LIDEM se ozvala kritika. Před hotel Best Western, kde se členové strany sešli, zamířila skupina mladých sociálních demokratů, kteří kritizovali politické přeběhlictví. Vedoucí skupinky Michal Škerle uvedl, že hnutí LIDEM ve volbách 2010 občané nemohli volit. „Vláda proto nemůže tvrdit, že má mandát z voleb v roce 2010,“ uvedl.

Logo strany LIDEM
Zdroj: ČT24/lidem.cz

LIDEM je registrována od konce května

Stranu kromě Peake tvoří někteří ministři a poslanci, kteří spolu s ní vstoupili do vysoké politiky v dresu Věcí veřejných. Někdejší vládní stranu ovšem po neshodách opustili a založili vlastní politickou platformu. Ministerstvo vnitra novou stranu zaregistrovalo na konci května. V září pak strana představila nové logo, webové stránky a programové body. S odhadovaným počtem několika stovek členů je nejmenší stranou, která kdy byla součástí české vládní koalice. 

LIDEM se zatím nepodařilo získat dostatek poslanců na to, aby mohli sestavit vlastní sněmovní klub. Strana se podle Peake považuje za nástupce VV ve vládě. Respektuje prý také původní koaliční smlouvu, kterou Věci veřejné podepsaly se silnějšími vládními partnery ODS a TOP 09.

Ustavující sněm LIDEM
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Ministři za LIDEM:

  • vicepremiérka a šéfka Legislativní rady vlády Karolína Peake
  • ministr dopravy Pavel Dobeš
  • ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský
  • Lenka Andrýsová, Dagmar Navrátilová, Viktor Paggio, Karolína Peake, Jiří Rusnok, Jana Suchá, Martin Vacek, Radim Vysloužil 

V Senátu strana zastoupení nemá, v nedávných volbách totiž žádný její zástupce do krajských zastupitelstev ani Senátu nekandidoval.

Vydáno pod