Kouzlo pohádek zaplnilo olomoucké muzeum. Děti uvidí třeba kostýmy známé z České televize

Olomouc - Atmosféru tradičních českých televizních pohádek mohou ode dneška nasávat návštěvníci v prostorách Vlastivědného muzea v Olomouci. Otevřela se tam putovní výstava šesti desítek kostýmů, rekvizit a kulis z 15 známých pohádek z tvorby Československé a následně České televize.

Nejstarší kostýmy pocházejí ze 70. let 20. století z pohádky Zlatovláska, z nejnovějších je představena pohádka Kouzla králů. Expozice bude otevřena do konce roku.

Exponáty návštěvníkům připomenou pohádky jako Anděl Páně, Lotrando a Zubejda, O princezně, která ráčkovala nebo Královna Koloběžka I.

„Holčičky se mohou těšit na kostýmy princezen a princů, královen nebo králů, kluci například na loupežníka, čarodějnici, Krakonoše a mnohé další. Při výběru pohádek brali autoři výstavy na zřetel především jejich oblíbenost u diváků,“ uvedla mluvčí muzea Renáta Fifková.

Kostýmy jsou podle organizátorů originály zapůjčené z televize a objevily se na hercích ve známých pohádkách.

K vidění jsou mimo jiné i extravagantní šaty, klobouky a turbany z pohádky Plaváček, ve které si zahrála řada v 80. letech populárních zpěváků a zpěvaček. Rukopis výtvarníka Stanislava Holého nezapřou kostýmy z pohádky O chytrém Honzovi. "K vidění jsou také nebeské kostýmy Pána Boha, Panny Marie a andělů z pohádky Anděl Páně.

Tahákem výstavy jsou také Krkonošské pohádky - jediný hraný večerníček, který získal ocenění za vůbec nejoblíbenější večerníček všech dob," dodala Fifková.

Olomoucké vlastivědné muzeum připravilo k výstavě prostřednictvím svých lektorů i doprovodný program. Výstava Zpátky do pohádky měla svoji premiéru v brněnském Letohrádku Mitrovských v roce 2010 a o rok později zahájila své putování po českých a moravských památkách a muzeích.