Firma z podhůří Beskyd vyrábí pro Škodu Auto přesné nástroje

Dobrá - Společnost VÚHŽ z Dobré na Frýdecko-Místecku, dceřiná firma Třineckých železáren, začala spolupracovat s automobilkou Škoda Auto. Díky novým technologiím pro ni vyrábí přesné nástroje a strojní díly.

„Jedná se o jeden z významných kroků, který mění původní zaměření strojírenské divize firmy z těžkého strojírenství na přesné strojní díly a nástroje,“ uvedl marketingový manažer VÚHŽ Radim Stavarský. Roční objem výroby přesných dílů ve VÚHŽ se podle něj v současnosti pohybuje v řádech milionů korun a počítá se s tím, že v příštích letech jejich produkce postupně poroste. Firma letos investovala do tří nových CNC, tedy počítačově řízených strojů.

"Konkrétně se jedná o drátovou řezačku značky Fanuc, která je schopna vyřezávat složité tvarové plochy s přesností tisícin milimetrů. Druhým zařízením je frézovací stroj , který na řezačku technologicky navazuje.

Souřadnicový měřicí přístroj pak zpracovává výsledky měření do požadovaných protokolů," uvedl Stavarský. Dodal, že všechna tři zařízení jsou zaměřena především na výrobu nástrojů a forem pro tváření kovů, tlakové lití hliníku a vstřikování plastů.

Technický ředitel firmy Miroslav Bialožyt uvedl, že se společnost rozhodla změnit zaměření bývalé divize Strojírna na výrobky s velmi vysokou přesností v řádech mikrometrů právě díky rostoucí poptávce z automobilového sektoru po přesných nástrojích a strojních dílech.

„Navíc jsme schopni těmto produktům dodat také třešničku na dortu v podobě nanopovlaků, které prodlouží jejich životnost,“ dodal Bialožyt. VÚHŽ se zabývá obráběním kovů, výrobou speciálních válcovaných profilů, povlakováním, výrobou odstředivě litých odlitků a speciálních technologických zařízení pro metalurgii.

Má také své akreditované laboratoře a zkušebny. Dceřinou společností Třineckých železáren je od roku 2007. Přibližně 60 procent své produkce vyváží, například do Rakouska, Německa, Indie, Číny nebo USA. Firma zaměstnává přes 300 lidí. V roce 2011
měla VÚHŽ tržby přes 530 milionů korun, což bylo o téměř 70 milionů více než o rok dříve.