Cyklostezka zatím končí v poli, majitelé nechtějí prodat pozemky

Prušánky, Josefov – Cyklostezka, která měla propojit dvě obce na Hodonínsku, zřejmě zatím skončí uprostřed pole. Zatímco část stezky vedoucí z Prušánek už je hotová, stavba stezky z Josefova, jež jí měla jít naproti, vázne. Zastavila se na výkupu pozemků, které někteří majitelé nechtějí prodat.

Mezi Prušánkami a Josefovem jezdí denně řada lidí na kole, zatím však po místní silnici. Protože velkou část cyklistů tvoří děti, které jezdí do prušánecké základní školy, rozhodly se obě obce postavit v poli zhruba kilometrovou cyklostezku. Prušánečtí už mají svůj půlkilometrový úsek hotový, josefovská radnice ale ustrnula na mrtvém bodě. Majitelé některých pozemků totiž nechtějí část své půdy prodat. 

Osmisetmetrový úsek, který měli stavět Josefovští, vede přes pozemky osmi desítek majitelů. Většina z nich už část své parcely prodala za odhadní cenu. „Výkup je hotový zhruba z 80 procent, teď nám zbývá odkoupit poslední dvacítku pozemků,“ potvrdil starosta Josefova Vojtěch Pospíšil (KDU-ČSL). Dokud obec pozemky nevykoupí, nemůže ani žádat o dotaci. Ta přitom Prušáneckým pomohla zaplatit většinu z 3,5milionových nákladů. Vzpurní majitelé si podle starosty Josefova chtějí prodejem pozemku vydělat, starosta jim ale odmítá dát víc peněz než ostatním.

Problém může vyřešit nový zákon o vyvlastňování, který začne platit v lednu. Starosta přiznává, že zváží, zda ho nevyužít. „Pokud to jinak nepůjde, tak o tom budeme muset přemýšlet. Už jenom z toho důvodu, že vybudování polovičky cyklostezky by bylo vyhození peněz. Nehledě na to, že opodstatnění této stavby je velké,“ řekl starosta.

Starosta Josefova Vojtěch Pospíšil (KDU-ČSL) o stavbě cyklostezky (zdroj: ČT24)

Novela zákona o vyvlastňování má zjednodušit budování veřejně prospěšných staveb. Návrh na vyvlastnění bude moci investor podat poté, co majitelé odmítnou pozemky prodat i po nabídce dvojnásobku odhadní ceny. Vedení obce Josefov přesto doufá, že se s místními domluví po dobrém. Dokončení cyklostezky se protáhne minimálně o rok.

Kuriózní cyklostezkou se mohou pochlubit například lidé z Uherského Hradiště. V místní části Jarošov totiž stezku pro kola zdobí na velmi krátkém úseku hned dvacítka značek, upozorňujících na vjezd a výjezd z cyklostezky. Cyklisté to považují za recesi, radnice ale mluví o nutnosti.