Francouzský podzim v Ostravě přináší francouzskou Havlovu Audienci

Ostrava - Divadlo loutek Ostrava dnes hostí francouzský soubor CAGE de scene, který nastudoval hru Václava Havla Audience. Představení je součástí Francouzského podzimu v Ostravě. Hera bude ve francouzském jazyce s českými titulky.

Jedna z nejslavnějších her bývalého prezidenta je inspirována vlastními trpkými i komickými zkušenostmi itelektuála pronásledového režimem. Hlavní hrdina pracuje jako pomocný dělník v pivovaru. Toto dílo nekrtizuje jen komunistický režim, ale řeší obecně otázky přístupu k moci ve vztazích itelektuálů a obyčejných lidí.

Francouzský podzim organizuje v Ostravě Alliance Francaise. Program začal v druhé polovině října v centru Cooltour výstavou kreseb francouzského umělce Juliena Morela, který se zaměřil na zajímavé průmyslové objekty.

V Minikině Ostrava proběhl festival francouzských filmů, mezi nimiž byly například filmy Bohémský život a La Havre Akiho Kaurismäkiho. Na půdě Filozofické fakulty Ostravské univerzity přednášela Anne Saint Dreux, která je mimo jiné ředitelkou Maison de la Pub v Paříži, o reklamě. Součástí Francouzského festivalu byl malý festival pouličních divadel nebo Normandský večírek, koncert zpěvačky Lise v klubu Parník a také Noc animovaných filmů v Minikině.

Den po Audienci bude následovat koncert elektropopového dua Playboy´s Bend v Hudebním bazaru a poté Koncert s kreslením OZMA ve stejném prostoru. Francouzský podzim skončí 9. listopadu Večerem francouzského Nového cirkusu v loutkovém divadle.