Podvody s technickými průkazy před soudem. Řidiči o ničem nevěděli

Brno - Městský soud v Brně rozplétá asi nejrozsáhlejší podvod s technickými průkazy. Podvedení řidiči přitom o padělání dokladů ani nevěděli. Do celého případu je navíc zapletena i úřednice z odboru dopravy, která měla s podvody pomáhat.

„Technickou zařídil můj kamarád, který předal auto panu Hebelkovi. Pak mu zaplatil 1 500 korun,“ řekl před soudem jeden za svědků. Poškození řidiči se ve většině shodují, že o podvodu nevěděli. O pomoc s technickou kontrolou žádali svého známého, kterému předali vůz i potřebné doklady. Za zprostředkování kontroly zaplatili většinou 1 200 až 1 500 korun.

Tento prostředník pak zajistil kontakt s obžalovaným Janem Hebelkou, jenž čelí obvinění z podvodu a padělání úřední listiny. Celkem bylo odhaleno 188 podvodů a škoda se vyšplhala na více než 240 tisíc korun.

Spoluobžalovaná je i magistrátní úřednice

„Na technické jsem se svým autem nebyl, auto a doklady jsem dal známému. Ten mi auto za tři dny vrátil,“ popisuje celý proces další ze svědků. Podvedení řidiči ale s novým razítkem o technické kontrole dostali často i novou registrační značku, o kterou však nežádali. Aby mohla spoluobžalovaná magistrátní úřednice Bronislava Houdková vkládat do systému potřebné informace, musela oficiálně nahlásit poškození nebo ztrátu registrační značky. Touto úpravou v systému se pak podařilo zahladit stopy, takže ani běžná kontrola nemohla podvod odhalit. Houdková dnes k soudu nepřišla.

Ještě krátce poté, co kauza vyšla najevo, zůstávala úřednice zaměstnankyní magistrátu. Byla pouze převedena na jiný odbor. Momentálně je obžalovaná z přijímání úplatku. Za vložení záznamu do administrativního systému údajně požadovala 200 korun.

K dopadení padělatele paradoxně pomohl zloděj, který vykradl auto. V pohozené tašce pak policisté objevili falešná razítka a dokumenty, a tím se jim podařilo celou kauzu rozkrýt.