Opravit vranovický hřbitov pomáhali kameníci i zaměstnanci obce

Vranovice, Přibice - Ze hřbitova ve Vranovicích dnes odešel poslední kameník. Všechny náhrobky jsou už opravené, a nedávné řádění vandalů tak už nic nepřipomíná. Díky spolupráci místních se podařilo škody odstranit v rekordním čase.

„Dnes už je to k nepoznání, ale třetina hrobů tu byla zbořená,“ popsal řádění vandalů starosta Vranovic Jan Helikar (ODS). Ti si vybrali za cíl místní hřbitov, a to týden před oslavou Dušiček. V noci z 24. na 25. října někdo poničil pětašedesát hrobů. Vyvrácené náhrobní kameny, stržené desky, rozkopnuté urny a popel zesnulých válející se na cestě. Takový obraz zůstane v očích pozůstalých na dlouho.

Bezprostředně po události se lidé pustili do oprav hřbitova. Blížící se termín Dušiček vše jen urychlil. Na pomoc přišli například i kameníci z nedaleké obce, kteří se rozhodli pracovat na opravě hrobů zadarmo. Vrátit vše do původního stavu pak pomáhali také obecní zaměstnanci.

Po řádění vandalů už není na vranovickém hřbitově ani stopa (zdroj: ČT24)

Vandalové řádili i v Přibicích

V nedaleké obci Přibice vandalové také zdemolovali část hřbitova. Je možné, že oba útoky na hroby spolu souvisejí.

Samotný hřbitov leží asi 300 metrů od obce, proto nyní ve Vranovicích hledají způsob, jak hroby ochránit před podobnými nájezdy vandalů. Zvažují fotopasti i kamerový systém. Hřbitov totiž prošel před třemi lety rekonstrukcí, i proto je pro místní podobné chování nepochopitelné.

Část obyvatel se stále s vandalským útokem nesmířila a bojí se o své hroby dál. „Chodím sem každý druhý den zkontrolovat, jestli je to v pořádku,“ přiznal své obavy obyvatel Vranovic Josef Zekl. Policisté případ stále neuzavřeli.