Prostějovská galerie Špalíček přibližuje génia Járu Cimrmana

Prostějov - Po stopách Járy Cimrmana se mohou vydat návštěvníci výstavy v prostějovské galerii Špalíček. Expozice přibližuje život a dílo tohoto některými lidmi stále nedoceněného všeuměla českého národa. Nabízí také průřez téměř půlstoleté historie pražského Divadla Járy Cimrmana.

Nesmrtelnou, geniální a nadčasovou. Právě tak představuje výstava Po stopách Járy Cimrmana vymyšlenou postavu českého průkopníka snad ve všech odvětví lidské vědy i umění. Do Prostějova se výstava věnovaná Cimrmanovi vrací po osmi letech.

„Tehdy o byl výstavu obrovský zájem. A protože je to už osm let, tak podobný zájem očekáváme i letos. Cimrmanovské téma je stále velice populární,“ vysvětloval ředitel Muzea Prostějovska Miroslav Chytil, proč neváhal opět vsadit na Cimrmana. Kurátor výstavy Václav Horák dodal, že se objevují stále nové cimrmanovské objevy, například další divadelní hry.

Některé exponáty ale návštěvníci v Prostějově neuvidí. Třeba kvůli omezeným prostorám galerie nebo probíhajícím výstavám v jiných městech.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

„Bohužel věci, které se mi líbily nejvíc, třeba model Eiffelovky před úpravou Járy Cimrmana, který je znám z filmu Jára Cimrman ležící spící, ten jsme bohužel nezískali,“ uvedl Horák.

Všechny Cimrmanovy vynálezy nebyly a nejsou vždy funkční. Například slepici Zoru nepřiměla k rozvázání bot ani pšenice přilepená na tkaničkách.

„Zaujalo mne například kolo. Ale obzvlášť mne těší, že tady máme koutek věnovaný jednomu z tvůrců divadla Ladislavu Smoljakovi, jenž loni zemřel,“ dodal ředitel.

Podle kurátora výstavy se celá expozice nese v duchu geniality Járy Cimrmana, o které se mohou vést spory, může se s ní nesouhlasit, ale to je asi tak jediné, co se s tím dá dělat.

Vydáno pod