Restauratéři škubou husy, vinaři finišují s mladým vínem

Brno, Mikulov – Čím dál populárnější svátek svatého Martina každoročně lidi láká na svatomartinskou husu i první ochutnávku letošního vína. Restauratéři i vinaři proto finišují s přípravami na neděli, kdy v 11 hodin a 11 minut vypuknou svatomartinské slavnosti naplno.

Hotel Internacional v Brně bude nabízet speciální svatomartinské menu s pečenou husou. Už teď proto dočišťují, vyvrhávají a nakládají 220 hus, které si pro tuto příležitost objednali. Celkem počítají s tím, že vydají tisíc porcí. Svatomartinské menu s husou jen v Brně nabízí desítky restaurací, bez rezervace bude v neděli těžké sehnat místo. „Všechny ty stoly jsou obsazeny a někteří ještě čekají u vchodu, až se uvolní nějaké místo,“ popsal klasickou svatomartinskou atmosféru šéfkuchař hotelu Internacional Miroslav Husák.

Šéfkuchař Miroslav Husák o přípravách hus na svatomartinskou hostinu (zdroj: ČT24)

Svatomartinské slavnosti

Označení Svatomartinské ve spojitosti s vítáním nového vína se začalo užívat již na dvoře císaře Josefa II. Začátkem listopadu končila vinařům pracujícím u větších sedláků služba, některá vína bývala už tou dobou ve sklepě „vyčištěna“, a proto bylo zvykem ochutnávat novou úrodu. Toto období připadalo na dobu, kdy byla sklizeň již v bezpečí pod střechou, a blížil se klidný advent spojený s předvánočním půstem. Svatomartinské tak bylo vždy spjato s časem bohatého hodování a bujarého veselí. Odtud pochází dnes již tradiční spojení – svatomartinská husa a Svatomartinské víno.

Letošní ročník Svatomartinského vína bude rekordní 

S přípravami finišují i vinaři. I když letos sklidili o třetinu méně hroznů než loni, Svatomartinského vína bude více než kdy předtím. Do obchodů a restaurací by mělo dorazit dva miliony dvě stě tisíc lahví mladého vína se svatým Martinem na etiketě, což je o čtvrt milionu více než v loňském roce. 

Svatomartinský košt bude 11. 11. v 11 hodin a 11 minut. Na jižní Moravě se slavnosti konají v Brně, Znojmě, Hodoníně, Valticích, Pavlově, Zaječí, Čejkovicích, Němčičkách a Hovoranech.

Letos se o značku Svatomartinské ucházelo celkem 150 vinařů, což je o 25 více než v loňském roce. Uspělo 122 výrobců vína. Degustátoři a hodnotitelé vybírali z 500 vzorků, jako Svatomartinská jich bude nakonec označeno 380.

Vinař David Mádl o přípravě svatomartinského vína (zdroj: ČT24)

Schválené odrůdy Svatomartinských vín

Bílá: Müller Thurgau, Muškát moravský, Veltlínské červené rané a Cuvée
Jaká letos budou: světle žlutá až světle zelenkavá barva, bohatší kulatá vůně, v chuti tóny vanilky a muškátového oříšku

Růžová: Svatovavřinecké, Modrý Portugal a Cuvée
Jaká letos budou: lososová barva, svěží harmonické víno

Červená: Modrý Portugal, Svatovavřinecké
Jaká letos budou: temná barva s fialovými odlesky, ve vůni červené až tmavé peckoviny, v chuti bude cítit vyzrálost hroznů – peckoviny s nádechem čokolády

Značku Svatomartinské víno uvedl Vinařský fond na trh roku 2005, od té doby její popularita strmě roste. Svatomartinská jsou první vína nového ročníku. Jde o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouze několik týdnů, ale za tu dobu už podle odborníků stačila získat osobitý charakter. Vyrábí se pouze  z vybraných odrůd - Müller-Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Modrý Portugal a Svatovavřinecké.