Brněnská šestnáctka se rozjíždí. Tentokrát i se sekcí animovaného filmu

Brno - Třiapadesátý ročník nejstaršího festivalu krátkých filmů Brněnská šestnáctka, který dnes bude zahájen pod názvem Brno16 projekcí krátkometrážních filmů, přichází letos s jednou novinkou – samostatnou sekcí pro krátké animované filmy. O sošku nazvanou Hlava plná filmů se utká 45 soutěžních snímků a předávat ji bude vítězi režisér Jan Svěrák. V doprovodné sekci se zavzpomíná na průkopníka českého amatérského filmu Čeňka Zahradníčka, který natočil například nacistickou likvidaci Lidic.

Brněnská šestnáctka proběhne ve dnech 8. – 10. listopadu 2012 v brněnském kině Art. Do mezinárodní soutěže se letos přihlásilo 303 krátkých filmů od tvůrců z celého světa. Největší počet filmů, stejně jako v předchozích letech, pochází ze Španělska, Německa či Portugalska, velké množství jich přišlo ale také ze Spojených arabských emirátů, Mexika, Turecka, Iránu, Polska, Francie a několik filmů poslala například také Jižní Korea, Kanada či Švýcarsko. A samozřejmě nechybí čeští autoři. Dramaturgická komise přitom vybrala celkem 45 krátkých filmů, které se utkají v soutěži. Mezi nimi bude vítěze volit porota.

Snímky z mezinárodní soutěže krátkých filmů zahrnují tvorbu amatérskou, studentskou i poloprofesionální. V letošním roce byly do soutěže zařazeny také krátké animované filmy. Bohužel dramaturgy zamýšlená sekce soutěžních filmů natočených na mobilní telefon nebude uvedena, jelikož se žádný takto natočený snímek do soutěže nepřihlásil.

Znělka festivalu (zdroj: ČT24)

Doprovodné sekci festivalu bude vévodit Retrospektiva Čeňka Zahradníčka, respektovaného průkopníka českého amatérského filmu. V dramaturgii Martina Mazance se představí kolekce filmů z archivu renomované přehlídky – Stará technika. Diváci se mohou těšit na výstavu kinoamatérské techniky, pojmenovanou Prototypy amatérských kamer, která má připomenout nejen filmové kamery, ale také jejich konstruktéry.

Brněnská šestnáctka se letos zvlášť zaměřuje na spolupráci s vysokými uměleckými školami, díky nimž vzniká bohatý doprovodný program. Formou workshopu Jak hýbat obrazy se představí například absolventka Fakulty výtvarných umění VUT v Brně Anna Balážová. Balážová připravila pro studenty všech věkových kategorií zábavnou hru. Dostanou za úkol vyrobit kineziskop, což je jednoduchá animační pomůcka, tzv. kouzelná hříčka, jejímž cílem je mechanické předvádění pohybujících se věcí. „Po výrobě tohoto zařízení spolu se staršími studenty středních škol společně roztočí kinetoskop, a tím zanimují svůj příběh,“ dodal ředitel festivalu BRNO16 Miroslav Maixner.

Mirsea Dan Duta
Zdroj: ČT24

Další část workshopu zaměřená na středoškoláky bude převážně o původu animace, poukáže na souvislosti počátků animace, pořizování a prezentování prvních barevných fotografií, vnímání klasického obrazu, přítomnosti grotesky a nově vznikajícího hraného filmu se zvukem.

Do mezinárodní poroty přislíbili účast režisér Petr Marek, PhDr. Šárka Tryhuková, kameraman Anton Szomolanyi, děkan FTF VŠMU, Dan Mircea Duta, ředitel rumunského kulturního institutu.

V době trvání festivalu budou ve foyer kina Art probíhat večerní VJ-ingové projekce.