VZP chce zpět peníze za drahou léčbu roztroušené sklerózy

Brno –  Všeobecná zdravotní pojišťovna požaduje po nemocnicích v celé republice desítky milionů korun nazpět. Podle kontroly v centrech pro roztroušenou sklerózu totiž někteří pacienti dostali neodůvodněně drahé biologické léky. Týká se to také přibližně tří desítek brněnských pacientů z Fakultní nemocnice Brno a Fakultní nemocnice u sv. Anny. Lékaři tvrdí, že léčbu použili správně, a hodlají v ní pokračovat. Více o tématu nabídne sobotní Týden v regionech v pravé poledne na ČT1.

Jednou z pacientek, kterých se změna dotkne, je Renata Štrajtová. Ta díky speciálnímu léku betaferonu může dnes žít plnohodnotný život. „Pro mě to byla šokující informace, že revizí nespadám do tabulek. Pořád si myslím, že pro pojišťovnu je lepší hradit biologickou léčbu než následky. Chodím do práce, nemám žádný invalidní důchod, platím sociální a zdravotní,“ objasnila Renata Štrajtová svou situaci. I když je tento způsob léčby roztroušené sklerózy velmi nákladný, dokáže pacienta udržet v aktivním životě, aby byl práceschopný.

V podobné situaci jako Renata Štrajtová se ocitlo dalších 18 pacientů z centra pro roztroušenou sklerózu Fakultní nemocnice u sv. Anny, u kterých by podle VZP neměly být drahé léky předepsány. Podle neurologa Michala Dufka se ale kontrola nezaměřila na individuální případ každého pacienta. Jednou z podmínek, aby pacient mohl mít nárok na drahou léčbu, jsou podle VZP přeléčené dvě ataky neboli zhoršení nemoci za rok. Jsou ale určité případy, které se vymykají kritériím pojišťovny.

Zkušenosti Isabely Ognarové s nákladnou léčbou (zdroj: ČT24)

„Například u paní Štrajtové pojišťovna vytýkala, že nebyly přeléčené obě ataky pacientky. Ale první ataka nemohla být přeléčená, protože při hospitalizaci se ukázalo, že pacientka má další infekční komplikaci – pásový opar. A u pásového oparu se nemohou kortikoidy brát. V tu chvíli jsme museli léčit pásový opar. Tím, že se nepřeléčila, nemá pacientka nárok na tuto léčbu,“ objasnil vedoucí centra pro roztroušenou sklerózu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Michal Dufek. „Existuje účinná léčba a my nemůžeme čekat na další zhoršení, to není v moderní medicíně možné,“ dodal neurolog Dufek.

Co je roztroušená skleróza

Je to takzvaná autoimunitní choroba, která napadá obaly nervových vláken v mozku a míše, a vytváří zánět. Tento zánět obaly napadá, dochází k jejich destrukci a v další fázi k rozpadu nervového vlákna, jenž způsobuje příznaky u pacienta, podle toho, kde se zánět vyskytne. Když například postihne oblast motoriky, dochází k oslabení končetiny. Léčba speciálními léky obecně nazývanými interferony stojí dvacet až třicet tisíc měsíčně.

Vedení nemocnice u sv. Anny potvrdilo, že bude v léčbě pacientů pokračovat. „Stojíme si za tím, že pacienti měli na léčbu nárok. My jsme žádného pacienta kvůli dopadům této revize nevyřadili a ani se tak nechystáme učinit. Jednáme s plátcem, aby se ta situace vyřešila zejména ve prospěch pacientů,“ sdělil ředitel nemocnice Petr Koška. Stejně se k tomu staví i Fakultní nemocnice Brno, kde podle revize pojišťovny nespadá do léčby drahými léky osm pacientů. „U pacientů, kterých se to týká, nebudeme léčbu vysazovat ani pod tíhou revize,“ potvrdil ředitel nemocnice Roman Kraus.

Obě nemocnice se proti výsledkům revize VZP odvolaly. „Já doufám, že naše argumentace je natolik silná, že peníze vracet nebudeme,“ řekl ředitel Kraus. V pozitivní konec věří i neurolog Michal Dufek. „Jsou to pacienti, kteří si to zaslouží. Bez léčby se jim v krátké době zhorší zdravotní stav,“ dodal.