S úderem jedenácté otevřeli vinaři letošní Svatomartinské

Brno – Přesně v 11 hodin otevřeli vinaři po celé republice první lahve letošního vína se značkou Svatomartinské. Na slavnosti na brněnském náměstí Svobody dorazily tisíce lidí, kteří chtějí první víno ochutnat. Letošní ročník Svatomartinského bude rekordní, vinaři stočili celkem 2,2 milionu lahví.

V Brně mohou lidé na náměstí Svobody ochutnat 100 vzorků vína od 100 vinařů. První letošní košt tam přišlo navštívit odhadem 6 tisíc lidí. Svatomartinské košty se kromě Brna konají i na řadě dalších míst na jižní Moravě. Ochutnává se ve Znojmě, Hodoníně, Valticích, Pavlově, Zaječí, Čejkovicích, Němčičkách a Hovoranech. V Brně budou Svatomartinské hody pokračovat až do čtvrtka, a to na náměstí, v restauracích, v městském divadle i na hokeji. „V pondělí a v úterý se na náměstí Svobody představí vinaři z Velkopavlovické a Slovácké podoblasti, ve středu a ve čtvrtek ze Znojemské a Břeclavské podoblasti,“ řekla PR manažerka akce Kateřina Martykánová.

I když letos vinaři sklidili o třetinu méně hroznů než loni, Svatomartinského vína je více než kdy předtím. Do obchodů a restaurací by měly dorazit dva miliony dvě stě tisíc lahví mladého vína se svatým Martinem na etiketě, což je o čtvrt milionu více než v loňském roce. „První hrozny se sbíraly už na začátku září a vinaři měli dost prostoru přichystat ho pro dnešní den. “Každý ročník je jiný a svým způsobem zajímavý," uvedl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

NO COMMENT: Svatomartinský košt v Brně (zdroj: ČT24)

Svatomartinské slavnosti

Označení Svatomartinské ve spojitosti s vítáním nového vína se začalo užívat již na dvoře císaře Josefa II. Začátkem listopadu končila vinařům pracujícím u větších sedláků služba, některá vína bývala už tou dobou ve sklepě „vyčištěna“, a proto bylo zvykem ochutnávat novou úrodu. Toto období připadalo na dobu, kdy byla sklizeň již v bezpečí pod střechou, a blížil se klidný advent spojený s předvánočním půstem. Svatomartinské tak bylo vždy spjato s časem bohatého hodování a bujarého veselí. Odtud pochází dnes již tradiční spojení – svatomartinská husa a Svatomartinské víno.

Letos se o značku Svatomartinské ucházelo celkem 150 vinařů, což je o 25 více než v loňském roce. Uspělo 122 výrobců vína. Degustátoři a hodnotitelé vybírali z 500 vzorků, jako Svatomartinské víno jich bude nakonec označeno 380.

Schválené odrůdy Svatomartinských vín

Bílá: Müller Thurgau, Muškát moravský, Veltlínské červené rané a Cuvée
Jaká letos budou: světle žlutá až světle zelenkavá barva, bohatší kulatá vůně, v chuti tóny vanilky a muškátového oříšku

Růžová: Svatovavřinecké, Modrý Portugal a Cuvée
Jaká letos budou: lososová barva, svěží harmonické víno

Červená: Modrý Portugal, Svatovavřinecké
Jaká letos budou: temná barva s fialovými odlesky, ve vůni červené až tmavé peckoviny, v chuti bude cítit vyzrálost hroznů – peckoviny s nádechem čokolády

Mladá značka, která uspěla 

Značku Svatomartinské víno uvedl Vinařský fond na trh roku 2005, od té doby její popularita strmě roste. Svatomartinská jsou první vína nového ročníku. Jde o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouze několik týdnů, ale za tu dobu už podle odborníků stačila získat osobitý charakter. Vyrábí se pouze z vybraných odrůd. 

Cena vína se pohybuje mezi 70 až 100 korunami a zájem Čechů o Svatomartinské se dá přičítat i dobrému marketingu. „Je to výborný marketingový tah. Výrobci vína se vlastně snaží přivést zákazníka dopředu k procesu výroby,“ vysvětluje reklamní expert z firmy Konektor Petr Rydl. Letos poprvé budou mít mladé víno na palubě i České aerolinie a své zásoby po zkušenostech z předchozích let rozšířily i obchodní řetězce.