Hra S nadějí i bez ní zvítězila na divadelním festivalu v Českém Těšíně

Ostrava, Český Těšín - Úspěšná inscenace S nadějí i bez ní zvítězila na letošním Festivalu divadel Moravy a Slezska, kterou pořádá Těšínské divadlo v Českém Těšíně. Hru o manželce někdejšího prvního tajemníka KSČ Rudolfa Slánského, popraveného v padesátých letech, napsal pro ostravskou Komorní scénu Aréna dramaturg Tomáš Vůjtek.

„Inscenace zvítzězila v konkurenci dalších deseti inscenací z osmi divadel z Moravy, Slezska, Slovenska a Polska a získala Hlavní cenu festivalu,“ informovala Alice Taussiková z Komorní scény Aréna.

Porota ocenila vzrušující způsob zpracování temného historického období. „Tvůrcům se podařilo vyjádřit mravní velikost člověka v těžké historické situaci. I politické téma, které není podáno didakticky, je aktuální, zvláště když jde o divadlo zaměřené na mládež,“ tlumočila Taussiková odůvodnění porotoy, proč u ní zvítězilo toto představení.

Vůjtek napsal hru pro představitelku Josefy Slánské Alenu Sasínovou-Polarczyk. Podstatným způsobem čerpá z knihy Zpráva o mém muži, kterou žena napsala, aby se pokusila očistit jméno svého muže.

Hra S nadějí i bez ní, kterou režíroval umělecký šéf Arény Ivan Krejčí, získala také druhé místo v soutěži o Cenu Alfréda Radoka za rok 2009. Na domácí půdě se bude hrát 28. listopadu, a to pro diváky moravskoslezské činoherní přehlídky Ostravar. Nejbližší představení pro veřejnost je 19. prosince.

Vydáno pod