Spor o opravu nákupního centra Odra v Ostravě

Ostrava - Obyvatelé městské části Ostrava-Výškovice se stali rukojmími majitelů budov v nákupním komplexu ODRA. Ti se nemohou dohodnout na spolufinancování přístupových cest k chátrajícímu objektu. Místní lidé tak mají kvůli jejich neshodám už několik dnů problémy se vstupem do hlavního obchodu na sídlišti. Bezradná je i radnice.

Do obchodu Hruška se obvykle přichází směrem od tramajové zastávky. Teď to ale nejde a zatarasený je i druhý přístup po schodišti. Kdo chce přece jen nakoupit, musí si cestu prodloužit o čtyři sta metrů a obejít středisko zezadu. Obchod obehnala plotem společnost 3E PROJEKT, které patří celý komplex. Tedy až na objekt, ve kterém sídlí obchod Hruška. Podle posudků, které firma má, jsou přístupové cesty vedoucí k obchodu krajně nebezpečné. Společnost Hruška za ně ale odmítá převzít zodpovědnost. „Oni nemají žádný přístup do vlastního objektu a už sedm let nebyli ochotni uzavřít s námi žádnou smlouvu, která by tuto informaci narovnala. Oni to chtějí zadarmo. Tak co s nimi máme dělat?“ argumentuje jednatel společnosti 3E PROJEKT Martin Eliáš. Jednatel společnosti Hruška se na kameru České televizi odmítl vyjádřit. Podle něj budou vše řešit právníci. Stížnosti obyvatel směřují i na radnici. „Plot nemůžeme odstranit, protože plot nepodléhá ohlášení do 30 dnů a tato doba ještě ani neuplynula. Nemovitost, která patří dvěma subjektům, je velice těžce opravitelná a v tomto případě asi chybí nějaká hmatatelná vůle se domluvit,“ vyjádřil se místostarosta městského obvodu Ostrava-Jih Pavel Planka.

„Když někdo řekne, že si to vezme celé na starost a například si to od nás pronajme a ponese vešerá rizika, že se tam něco někomu stane, my se tomu nebráníme. Ale proč to máme nést my. A víme, v jakém žalostném vztahu to tam je,“ uvedl jednatel společnosti 3E PROJEKT Martin Eliáš. Pokud se obě firmy nedohodnou, zůstane obchod zřejmě oplocen až do demolice a následné rekonstrukce celého střediska, kterou plánuje 3E PROJEKT na příští rok.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)