Benediktinský klášter provoněly stovky květin

Rajhrad - Všechny barvy podzimu mohou prozkoumat návštěvníci největší floristické soutěže. Mezinárodní soutěž Brněnská růže navíc zve návštěvníky do nově opravené části benediktinského kláštera.

Brněnská růže je, co do počtu soutěžících, největší a nejnavštěvovanější floristickou soutěží u nás i na Slovensku. Každým rokem se soutěž rozrůstá a nejinak je tomu i při letošním 17. ročníku. Minulé výstavy vidělo více než tři tisíce návštěvníků. Lákají je jak samotné květinové instalace, tak i doprovodný program. Ten nabízí výstavu snímků brněnského fotografa Ivo Filipa nebo módní přehlídku květinových šperků.

Výstava Brněnská růže 2012

Kdy? 17. a 18. listopadu vždy od deseti do čtyř odpoledne.

Kde? V Památníku písemnictví na Moravě v rajhradském klášteře.

Páteční soutěž se tradičně rozdělila do kategorií junior a senior. „V kategorii junior soutěží studenti zahradnických škol. V seniorské kategorii už soutěží profesionální floristé, většinou majitelé a zaměstnanci květinových obchodů,“ vysvětlil podmínky florista Slávek Rabušic. Šestadvacet soutěžících vázalo a aranžovalo květiny živé i suché. Své zástupce tu mělo i Maďarsko a Slovensko.

Soutěž Brněnská růže (No Comment) (zdroj: ČT24)

Jedním ze soutěžních zadání bylo vytvořit dárkovou kytici pro umělce, kterou by dostal na vernisáži výstavy. Právě téma vernisáží a výstav bylo letošním hlavním motivem celé soutěže. Další soutěžící se potýkali s interiérovou dekorací ke vchodu a posledním zadaným tématem byl květinový šperk na šaty. Všechny soutěžní práce budou k vidění až do konce týdne v rajhradském Památníku písemnictví na Moravě.

Samotná výstava návštěvníky poprvé zavede do nově zrekonstruované části benediktinského kláštera v Rajhradě, tzv. prelatury. To je místo, kde v klášteře bydlel opat. Floristickou soutěž Brněnská růže pomáhá organizovat i rajhradská zahradnická škola. Její studenti budou během výstavy přímo na místě předvádět aranžování květin.

Vrcholem programu Brněnské růže je sobotní přehlídka květinových šperků od mistra České republiky ve floristice Jaromíra Kokeše. Na tuto módní show květinových i svatebních šperků se mohou návštěvníci těšit ve dvou sobotních časech: v pět odpoledne a v osm hodin večer.

Loňské ročníky se věnovaly tématům podzimu, interiérů nebo svatební floristice. Soutěž Brněnská růže se pořádala na hradě Špilberk, v Mahenově divadle nebo na buchlovickém zámku.

Vydáno pod