Ostravské představení Dvořákovy Armidy bude znít po celém světě

Ostrava – Záznam poslední opery Antonína Dvořáka Armida z Národního divadla moravskoslezského v Ostravě uslyší nejen posluchači stanice Českého rozhlasu 3 Vltava, která ho natočila, ale lidé po celém světě.

Díky Evropské vysílací unii si v sobotu 24. listopadu budou moci operu z Ostravy vůbec poprvé naladit lidé v Belgii, Estonsku, Chorvatsku, Japonsku, Německu, Polsku, Portugalsku, Rakousku, Rumunsku, Spojených státech amerických, Srbsku, Španělsku, Švédsku a Švýcarsku. Je to velký úspěch, že Armida byla zařazena do prestižního programu Operní sezóny Eurorádia. Podle statistik Evropské vysílací unie uslyší ostravskou Armidu kolem dvou milionů posluchačů.

„Záznam představení je po umělecké stránce velmi zdařilý, s některými opravdu pozoruhodnými výkony. Ostravská opera tím prokazuje dílu, jeho autorovi i naší kultuře mimořádnou službu,“ uvedla redaktorka Českého rozhlasu Ostrava a členka Hudební skupiny Eurorádia Dagmar Henžlíková.

Mluvčí Národního divadla moravskoslezského Viola Kučerová informovala, že Evropská vysílací unie má zájem především o národní repertoár. „V průběhu let tak slyšeli posluchači v Evropě i zámoří Prodanou nevěstu, Jakobína, Rusalku, Libuši, Dvě vdovy, Řecké pašije, Čertovu stěnu, Její pastorkyňu, Tajemství, Věc Makropulos, Hry o Marii a nyní se mohou těšit také Armidu,“ uvedla Kučerová.

Armida uspěla ve velké konkurenci především díky tomu, že jde o málo známé a neprávem opomíjené Dvořákovo dílo, které skladatel vytvořil ve svém vrcholném tvůrčím období. Armidu v režii Jiřího Nekvasila a v hudebním nastudování Roberta Jindry mohou zájemci vidět v Divadle Antonína Dvořáka ještě 7. prosince nebo 13. ledna 2013.

Na stanici Vltava bude opera znít 24. listopadu od osmi večer, v tentýž čas ji vysílá Španělský národní rozhlas. Pak bude záznam zpřístupněn na stanici Klasika. Ostatní rozhlasy Evropské vysílací unie mohou Armidu pustit až do 24. listopadu příštího roku.