Archeologové v Brně obsadili místo, kde má vyrůst obří housenka

Brno - Housenka, žárovka nebo Edison Centrum se má stát jednou z nejvýraznějších staveb města Brna. Místo, kde má nový polyfunkční dům vzniknout do roku 2015, teď zkoumají archeologové.

Většina řidičů si hromad hlíny sotva všimne. Přitom rostou jen pár metrů od nejfrekventovanějšího dopravního uzlu u křižovatky ulic Koliště a Cejl. Nové polyfunkční centrum by tam mělo přilákat turisty i nakupující. Zatím však místo se svolením investora ovládají archeologové.

V místech, kde „housenka“ vyroste, badatelé nalezli základy kožedělných dílen a zkoumat tam mohou také původní kanál připojený ke korytu řeky Ponávky. Zbytky toku v podzemí uchovaly to, co by se za normálních okolností dávno rozpadlo.

„Prokopali jsme se od 19. století přes období renesance, vrcholný a pozdní středověk. Jsou zde vidět všechny konstrukce z různých období,“ řekl archeolog Petr Holub.

Archeolog Petr Holub o nálezech a aktuálním výzkumu (zdroj: ČT24)

Podle Holuba se jedná zatím o jediný takto rozsáhlý výzkum v oblasti Kožené ulice či německy Ledergasse. Výzkumníci potvrdili předpoklady historiků, že výroba kůží v těchto místech v minulosti skutečně vzkvétala. „Rozvoj kožedělných řemesel v dané lokalitě máme historickými prameny doložený už od 14. století,“ uvedl Holub.

Přednost dostanou spíše kanceláře než obchody

Opravdové staveniště tam vyroste pravděpodobně až příští rok na podzim, kdy budou mít archeologové výzkum dokončený - a investor v ruce stavební povolení. Místo obchodů a galerií však proti původním plánům vzniknou uvnitř budovy spíše kancelářské prostory.

„Reagujeme na změny na realitním trhu, který je v Brně silně proklientský,“ uvedl jednatel projektu Tomáš Janás.

Podoba má však zůstat stejná - průčelí ve tvaru žárovky a skleněný dvouvrstvý plášť, jehož zkroucený tvar má umocňovat živočišný vzhled.

Edison Centre v číslech

Začátek stavby: rok 2013

Doba trvání stavby: 18 až 24 měsíců

Předpokládaná vnitřní plocha: 16 000 metrů čtverečních

Počet parkovacích míst: 248

Předpokládané náklady: 650 až 700 milionů korun