Josef Pleskot oslaví šedesátiny výstavou v plynojemu Gong

Ostrava – Galerie plynojemu Gong v Dolních Vítkovicích v Ostravě chystá výstavu jednomu nejznámějších a nejrespektovanějších českých architektů Josefu Pleskotovi, který navrhl také přestavbu plynojemu i celého areálu bývalých Vítkovických železáren.

Kurátorem výstavy, která se jmenuje Josef Pleskot - Cesta, je Pavel Brunclík, zahájení se ujme generální ředitel Vítkovice Machinery Group Jan Světlík, který si Pleskota vybral k uskutečnění svých velkolepých plánů, jak zachránit a využít vysoké pece a další unikátní průmyslové monumenty Ostravy.

Výstava začíná 1. prosince, dva dny před Pleskotovými šedesátými narozeninami. Jeho práce je velmi pestrá, zahrnuje rodinné domy, veřejné stavby, bytové, administrativní, výrobní areály, rekonstrukce historických budov, revitalizace sídlišť. Za své stavby posbíral velkou řadu ocenění, například v roce 2000 dostal za průchod valem Pražského mostu na Pražském hradě Grand Prix Obce architektů i hlavní cenu v soutěži Brick Award 2004. Grad Prix Obce architektů 2008 i další ceny v zahraničí dostal například také za Ústředí ČSOB v Praze-Radlicích. Za Konverzi plynojemu na multifunkční sál v Ostravě nominovala Česká komora architektů spolu s nezávislými experty Pleskota na Cenu Evropské unie – Miese van der Rohe Award 2013.