Začal týden rané péče

Ostrava - Domov je doma. Pod tímto mottem začíná týden rané péče. Jeho smyslem je ukázat, že děti s postižením mohou dostat odbornou péči a pomoc ve svém domácím prostředí už od prvních dnů jejich života. Rodiny, které pomoc potřebují, ji dostávají zdarma.

Krátce po deváté čeká tříapůlletou Aničku hodina s tetou Terezkou, jak Juroškovi důvěrně říkají zrakové poradkyni Tereze Odložilíkové. Tereza dochází k Juroškovým domů téměř dva roky. Kromě odborné pomoci dostala rodina i kompenzační pomůcky. „Vidíme pokrok, je velký, pro nás je tady tohle strašně moc,“ pochvaluje si maminka Aničky Lenka Minarčíková.

„V současnosti pomáháme asi 80 rodinám z Moravskoslezského kraje a služby jsou pro ně bezplatné. Máme teď kapacitu přijmout i nové zájemce o tuto službu,“ tvrdí vedoucí Střediska rané péče v Ostravě Vlaďka Salvetová. Provoz ostravského střediska rané péče hradí stát jen z poloviny. Zbývající peníze na provoz nebo na nákup pomůcek si musí zajistit sami - pomocí grantů, dotací i charitativních akcí.

Radek Pastrňák, Tomáš Kočko nebo Cafe Industrial vystoupí ve středu od 18 hodin v klubu Parník - peníze z dobrovolného vstupného půjdou právě na účet střediska ranné péče.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)