U Devíti křížů archeologové žádné kosti zavražděných nenašli

Lesní Hluboké (Brněnsko) - Těla nevěsty, ženicha, svatebčanů, zhrzeného milence a dalšího vraha mají podle tajemné legendy spočívat pod Devíti kříži nedaleko dálnice D1. Jenže archeologové při svém výzkumu žádné kosti nenašli. To ale nemusí znamenat, že by krvavá legenda nebyla pravdivá. Archeologové místo prozkoumali na podnět pořadu Reportéři ČT, který se po stopách legendy vydal.

Kříže se tyčí poblíž 168. kilometru dálnice D1 už zhruba 300 let. Odpověď na to, kdo a kdy je tam nechal postavit, ale historici v archivech nenašli. „Základem je pověst o devíti mrtvých, kteří zde byli zabiti v průběhu svatby, k níž mělo dojít v roce 1540. K události ale neexistují žádné archivní prameny a my jsme se domnívali, že je dost nepravděpodobné, že by ti zabití byli pohřbeni mimo hřbitov, mimo vysvěcenou půdu,“ popsal archeolog a ředitel společnosti Archaia David Merta.

Archeologové se pustili do zkoumání místa ve spolupráci s vědci z Masarykovy univerzity. „Kolegové z univerzity s pomocí georadaru proměřili nejbližší okolí křížů. Nějaké náznaky zásahu do půdy georadar odhalil okolo ústřední trojice křížů, ale archeologická sonda jen ukázala, že tam jsou pozůstatky starších křížů. Žádné další anomálie, které by signalizovaly pohřbení nebo zakopání něčeho, jsme nenašli,“ dodal Merta. Georadar přitom archeologové používají i pro hledání pozůstatků starých až šest tisíc let.

Kosti se ale u Devíti křížů skutečně našly - podle vzpomínek starosty Lesního Hlubokého Vladimíra Ryšánka ale už v 60. letech minulého století. Okolí křížů tehdy dělníci rozkopali, když tam ukládali elektrické kabely. Zda ostatky skutečně pocházely z 1. poloviny 16. století, ale dodnes nikdo neví. Ačkoliv podle starosty Ryšánka jeho děda, který provozoval tamní restauraci, zavolal archeology, dnes o nálezu neexistují žádné záznamy.

Vyjádření starosty Lesního Hlubokého Vladimíra Ryšánka (nez.) - červenec 2012

"Neustále se diskutuje pravdivost tvrzení o události u Devíti křížů. Jako řada z vás i já si vzpomínám, bylo to tak někdy kolem roku 196570, kdy při ukládání elektrického kabelu byly nalezeny v těchto místech nějaké lidské kosti. Z vyprávění starších vím, že tehdejší majitel a provozovatel pohostinství naproti devíti křížům Antonín Ryšánek, můj děda, měl tyto kosti uschovány ve sklepě. Přivolal i brněnské archeology, kteří měli snad celou událost zdokumentovat. Kosti pak ukládal můj bratr Antonín do nám známých míst ve schránce (nepamatuje si přesně materiál schránky). Toto místo však z pochopitelných důvodů vyzrazovat nyní nebudu. Proto si můžeme dovolit tvrdit, že událost má reálný základ, o čemž my nepochybujeme."

Zdroj: Historie obce Lesní Hluboké

Rodina Ryšánkových pak kosti uložila zpátky na místo, resp. pod prostřední kříž. Tam archeologové v minulých týdnech upřeli na podnět Reportérů ČT svoji pozornost. Právě opakované výkopy inženýrských sítí mohou být podle archeologů důvodem, proč se žádné kosterní pozůstatky nenašly. „Teoreticky to mohlo být zničeno,“ vysvětlil Merta.

Odborníci si ale myslí, že i kdyby kosti našli, nepatřily by svatebčanům. „Nejpravděpodobnější je, že to bylo využito jako pohřebiště při nějakých vojenských akcích, třeba za napoleonských nebo prusko-rakouských válek. Mohli zde být pochováni vojáci, kteří nepřežili nějaké zranění nebo je postihla epidemie,“ uzavřel Merta. S tím ale místní nesouhlasí - jsou přesvědčeni, že tajemná legenda vychází ze skutečné historické události.

Legenda o devíti křížích

Legenda o devíti křížích pochází z Vlastivědy moravské. Bohatý sedlák z Hlubokého našel v roce 1539 na cestě vyčerpaného a zraněného koňského handlíře z Uher. Vzal jej k sobě domů, kde se handlíř zamiloval do sedlákovy dcery. Ta jeho lásku opětovala, ale otec sňatku nepřál. Hoch následně odešel na rok do světa.

Otec mezitím přinutil dceru, aby si vzala bohatšího nápadníka. Když se handlíř o plánovaném sňatku své milé dozvěděl, rozhodl se pomstít. S komplicem si opatřili střelnou zbraň a na svatebčany čekali při cestě, kde se dnes nachází devět křížů. Ačkoliv měla být nevěsta uchráněna, najatý pomocník ji zastřelil také. Zdrcený koňský handlíř jej tedy také zamordoval a následně zastřelil i sebe.

Legenda říká, že nevěsta je pochována uprostřed, po obou stranách pak leží její ženiši. Protože tu má být pochován vrah, kříž nad ním uhnívá rychleji než ostatní.