Chalupeckého cenu získal „postmoderní a nemoderní“ Vladimír Houdek

Brno - Jiří Thýn i dvojice Jiří Franta - David Böhm opět zůstali před stupínkem vítězů, přestože byli nominováni už poněkolikáté. Cena Jindřicha Chalupeckého pro výtvarné umělce do 35 let byla udělena Vladimíru Houdkovi (* 1984).

Laureát byl vyhlášen v Divadle Husa na provázku. Do Brna se po třech pražských ročnících vrátila i výstava finalistů - do 9. prosince jsou v Domě pánů z Kunštátu k vidění práce všech pěti finalistů; kromě už zmíněných také Adély Babanové a Richarda Loskota.

Do finálové pětice byl Houdek vybrán díky naléhavosti, se kterou na plátna přenáší reflexivně se vracející zkušenost umění – postmoderní a neomoderní současně. O vítězi rozhodla pětičlenná mezinárodní porota v čele s jejím předsedou Christianem Rattemeyerem, kurátorem muzea MoMA v New Yorku. Laureát získal 100 tisíc korun a možnost rezidenčního pobytu v zahraničí.

V letošním pestrém výběru byla zastoupena videa, instalace, kresby, fotografie i malba, kterou zastupoval právě Houdek. Ta ale zůstávala už několik ročníků v pozadí - loňským laureátem se stal Marek Ther věnující se videoartu, stejně jako Radim Labuda (vítěz z roku 2008). V roce 2010 byla oceněna dvojice Vasil Artamanov & Alexej Klyuykov, kteří v podstatné části tvorby tíhli k performancím a instalacím, o rok dříve cenu přebíral Jiří Skála, který se věnuje experimentálním formám literatury v psaném textu či zvukových instalacích.

Vladimír Houdek: "Cena mě posílí v názoru, že malba, kterou dělám, má smysl (…) Nemluvil bych o renesanci malby. Myslím, že malba nikdy nebyla upozaděná, vždy tu byla. Jen v předchozích ročnících asi porotu nezaujala malířská práce natolik, aby byla ve finále."

Osmadvacetiletý Houdek pochází z Nového Města na Moravě, vystudoval AVU v Praze v ateliéru Vladimíra Skrepla. V roce 2010 získal Cenu kritiky za mladou malbu. Na začátku své kariéry se Houdek podle odborníků soustředil na expresivní narativní malby, postupně ale v jeho díle začaly dominovat stále větší monochromní plochy.

Předseda poroty Christian Rattemeyer. "Houdek patří ke generaci umělců, kteří pokračují ve zkoumání nejednoznačného a často problematického dědictví modernismu. Uvědomujeme si možnou dvojznačnost této pozice, avšak považujeme za podstatné, že i nadále napomáhá tvorbě nových formálních řešení."

Do finálové pětice byl vybrán díky naléhavosti, se kterou na plátna přenáší reflexivně se vracející zkušenost umění – postmoderní a neomoderní současně. O vítězi ocenění pojmenovaném po význačném literárním a výtvarném kritikovi a teoretikovi rozhodla pětičlenná mezinárodní porota v čele s jejím předsedou Christianem Rattemeyerem, kurátorem muzea MoMA v New Yorku. Laureát získal 100 tisíc korun na uspořádání výstavy v Národní galerii v Praze, kam se Chalupeckého cena po dvanácti letech a změně ředitele vrací, a možnost rezidenčního pobytu v zahraničí.

Vydáno pod