Házenkářský návrat na Euro má jihomoravskou stopu

Luhačovice/Bělehrad – Dlouhých osm let čekaly české házenkářky na návrat na vrcholnou reprezentační akci. Trenérské duo Bašný-Poloz dalo dohromady partu odhodlaných bojovnic a dosáhlo zdánlivě nemožného. U úspěchu mladé házenkářské reprezentace nechybí ani hráčky z jižní Moravy.

Zraněný kotník Heleny Štěrbové byl v týdnech před mistrovstvím Evropy možná nejúzkostlivěji sledovaným kloubem v zemi. Čtyřiadvacetiletá spojka hájící barvy Veselí nad Moravou totiž patří mezi základní kameny české reprezentace. Pro tým je nepostradatelná v obraně i v útoku. I přes bolesti v přípravném zápase proti Islandu mohl trenér Jan Bašný ještě před zveřejněním nominace s jistotou prohlásit: „Helenu beru v každém případě.“

„Samozřejmě, že když jsem se zranila, pomyslela jsem si, že celý evropský sen a celá kariéra jsou pryč, ale vypadá to dobře, a tak se moc těším,“ neskrývala optimismus Štěrbová.

Sympatickou srdcařku doplní i její spoluhráčka z týmu veselských Panenek - křídelnice Kristýna Salčáková. I pro nejlepší interligovou exekutorku sedmimetrových hodů bude start na evropském šampionátu výjimečnou zkušeností. „Rády bychom aspoň postoupily ze skupiny. Hned první zápas s Ukrajinou proto bude nejdůležitější,“ řekla Salčáková.

Házenkářky se připravují na ME (zdroj: ČT24)

Házenkářského znalce nemohlo překvapit ani to, že závěrečnou část přípravy strávily reprezentantky v Luhačovicích a ve Zlíně. Vždyť i dvojice progresivních trenérů má své házenkářské kořeny na jihovýchodě republiky. „Zlín je házenkářská bašta a dala se tu očekávat i solidní návštěva při závěrečné přípravě s Islandem,“ přiblížil kritéria volby asistent Dušan Poloz.

A aby byl výčet úplný, reprezentační dres obléknou i zlínské odchovankyně Pavla Poznarová a Petra Růčková. První házenkářské krůčky udělala v Uherském Hradišti Dominika Selucká. Odchovankyněmi olomoucké Zory jsou Michaela Hrbková s Romanou Chrenkovou. Ve stejném klubu už několik let působí i česká brankářská jednička Barbora Raníková.