Trendy ve vánočních dekoracích představí Rybniční zámeček

Lednice - Studenti Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Lednici chystají už popáté speciální vánoční výzdobu Rybničního zámečku v Lednicko-valtickém areálu. Adventní věnce, svícny i girlandy, to vše totiž podléhá trendům.

„Vánoce byly dřív jen červeno-zlaté, ale dnes už kombinujeme i barvy, které třeba nejsou pro Vánoce zcela charakteristické – například tyrkysovou nebo růžovou,“ prozradil proděkan zahradnické fakulty a uznávaný aranžér Jiří Martinek.

Letošním tématem vánočních dekorací v Rybničním zámečku je zasněžená romance. Díky této výstavě se zámeček otevře před Vánoci veřejnosti. Od roku 2002 totiž patří Mendelově univerzitě v Brně a během roku není přístupný.

Jiří Martinek o trendech ve vánoční výzdobě (zdroj: ČT24)

Adventní výzdobu připravují jak samotní studenti zahradnické fakulty, tak i zkušenější pedagogové. Přestože floristika doznala v posledních letech velkého rozvoje, v kurzu jsou stále i tradiční přírodní materiály. „Velmi pěkné jsou v dekoraci například šišky nebo umělá jinovatka,“ doplnil Martinek.

Kdy zajít do Rybničního zámečku?

Interiéry zámečku v Lednicko-valtickém areálu budou mimořádně přístupné v pátek 14. prosince od 13:00 do 16:30. Otevřeno bude také o víkendu 15. a 16. prosince, a to vždy od 9:00 až do 17:00.

Mladší generace se ale inspirovala spíše moderním stylem metropolitních Vánoc ve městech. „Spojila jsem ručně vyráběné baňky a nový moderní design. Vznikly z toho složité drátované konstrukce,“ popsala svoji práci Kateřina Holišová.

Nevíte-li k jakému stylu se přiklonit, aranžéři radí, že nic nepokazíte bílou, stříbrnou nebo fialovou barvou. Nadčasové jsou taktéž různé odstíny zelené. Příští rok se pak trend rozdělí mezi dva odlišné styly. Na jedné straně přehnaná ruská zdobnost, na druhé straně inspirace divokým a nespoutaným pralesem.

Ve spolupráci s rektorátem Mendelovy univerzity a obcí Lednice chystá klasicistní zámeček i kulturní program. V neděli 16. prosince tu odpoledne vystoupí trubači z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity, kteří zahrají jak klasickou loveckou hudbu, tak i vánoční melodie.

Co jste možná nevěděli o Rybničním zámečku

Rybniční zámeček dal postavit v letech 1814 až 1816 kníže Jan I. Josef z Liechtensteinu, který proslul mimořádnou stavitelskou aktivitou. Zámeček je dílem známého vídeňského architekta Josefa Kornhäusela. Budova sloužila původně jako obydlí hajného a jeho prostory šlechta příležitostně využívala při přípravách na lovy ptactva a ryb, později v přízemí zámečku bydlel knížecí zahradník. Pozoruhodné je, že Rybniční zámeček slouží již od dvacátých let 20. století až do současnosti takřka nepřetržitě potřebám vysokého školství.

Zdroj: Mendelova univerzita