Soud prodloužil vazbu údajným míchačům otráveného alkoholu

Zlín - Okresní soud ve Zlíně dnes sérií neveřejných jednání prodloužil vazbu třem hlavním aktérům metanolové kauzy. Vazebně stíhaní – Rudolf Fian a Tomáš Křepela, stejně jako distributor Jiří Vacula – jsou i nadále považováni za pravděpodobné míchače jedovaté směsi. Soud tak vyhověl návrhu dozorujícího státního zástupce a tři obviněné ve vazbě ponechal, nadále totiž trvá důvod takzvané útěkové vazby.

Sedmatřicetiletý Tomáš Křepela je jedním ze dvou hlavních obviněných v metanolové kauze – spolu s Rudolfem Fianem. Křepela byl majitelem firmy Carlogic z Řitky u Prahy, pracoval ale i ve společnosti Morávia-Chem. Podle policie jedovatý alkohol míchal v opavském skladu firmy FROS ZPS a odtud ho měl expedovat dál k distributorovi. Metylalkohol firma Cargolic legálně koupila od dovozce ze zahraničí s tím, že látka skončí ve směsích do ostřikovačů. Místo toho ale část metanolu končila u konzumentů lihovin. Fian se údajně detektivům k namíchání pančované směsi přiznal, netušil ale, jaké bude mít jedovatý alkohol následky. Naopak Křepela nadále vinu popírá. Trojici v případě uznání viny za obecné ohrožení hrozí 12 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. 

Další podrobnosti o vyšetřování přinesli státní zástupci a policisté na tiskové konferenci v Ostravě. „Některé trestní věci postoupíme k podání prvních obžalob,“ potvrdil státní zástupce Roman Kafka. Jde asi o 15 lidí, kteří figurovali na středním a nižším stupni sítě výrobců a prodejců. „Mohu říct, že například řada věcí z Ostravy je na skončení a podání obžaloby, stejně tak i z Olomouckého kraje nebo Příbrami,“ upřesnil Kafka. Policie kvůli metanolové kauze stíhá přibližně sedm desítek lidí. Většina byla obviněna z ohrožování zdraví závadnými potravinami, někteří i z obecného ohrožení. 

V kauze Metyl padnou první žaloby (zdroj: ČT24)

Žalobci se po dohodě s policisty také rozhodli určit datum, do kterého budou další oběti otrav zahrnovat do trestního řízení. „Bereme v potaz i zkušenosti kolegů ze zahraničí, kde se případy otrav objevovaly ještě po řadu měsíců až několika let. Ale není možné, aby se trestní řízení neustále rozšiřovalo o další poškozené, pak by bylo v podstatě neukončitelné,“ vysvětlil žalobce. Všichni obvinění proto zatím budou stíhaní jen za oběti, které se objeví do 31. 12. letošního roku. „Rozhodli jsme se stanovit datum až po Vánocích, ale koncem roku. Samozřejmě si přejeme, aby se neobjevovaly nové případy poškozených. Ovšem chtě nechtě k tomuto kroku musíme přistoupit,“ uzavřel Kafka.

Policii se daří rozkrývat „lihovou mafii“

Velký úspěch si kriminalisté připsali na konci října, kdy provedli masivní zátah, při kterém zadrželi mimo jiné podnikatele Radka Březinu a hledaného jednatele společnosti Verdana Roberta Sedlaříka. Kromě osob odhalili policisté i tisíce litrů nelegálního lihu. Během pečlivě připravené akce se téměř tři stovky detektivů, vyšetřovatelů a techniků Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu v jeden okamžik daly do práce na 22 místech na Moravě i v Čechách. V poutech skončilo celkem 8 lidí, 4 z nich soud později poslal do vazby. 

Na jižní Moravě se objevila další vlna otrav 

Zatím poslední oběť si jedovatý alkohol na jižní Moravě vyžádal 25. listopadu. Muže středního věku přijala brněnská Fakultní nemocnici u sv. Anny v kritickém stavu o tři dny dříve spolu s dalším pacientem. Jeden z mužů otravu přežil, druhému už lékaři nedokázali pomoci. Pětapadesátiletý Brňan se stal 37. obětí metanolu v České republice, tento víkend pak zemřela v Praze už 38. oběť otravy.

Nové případy otrav metanolem se v Jihomoravském kraji začaly znovu objevovat zhruba po měsíci. Podle policie je na trhu stále zhruba pět tisíc litrů pančovaného alkoholu s metanolem, které se nepodařilo dopátrat a stáhnout. Na začátku adventu proto hygienici i policisté varují před nákupem a konzumací lihovin neznámého původu.