Pohořeličtí rybáři se loučí s kapry, míří k prodejcům

Pohořelice – Zbývá čtrnáct dní do Štědrého dne a pohořeličtí rybáři se mají co ohánět, aby stihli včas doručit kapry k prodejcům nejen v Česku, ale také v zahraničí. Největší nápor rybáře ještě čeká. A to poslední předvánoční týden, kdy se naplno rozjede hlavní pouliční prodej kaprů. Na některých místech je ale možné koupit štědrovečerní rybu už teď.

„Zatím expedujeme 250 metráků ryb, dva až tři dny před Štědrým dnem se ale počet několikanásobně zvýší. Až na 600 metráků,“ přiblížil Jan Kodýtek z pohořelického rybníkářství. Kromě Čechů si mohou šupináče koupit také lidé v Rakousku, na Slovensku nebo v Polsku. 

Na rozdíl od předchozích let si letos lidé za kapra trošku připlatí, přibližně 5 korun za kilo. Letos by se tak cena kapra měla pohybovat mezi 85 až 100 korunami podle marže obchodníků. Rybáři přesto věří, že lidé dají přednost na Štědrý den českému kaprovi před mořskými rybami nebo kuřecím řízkem. „Cena by neměla rozhodovat o tom, zda si lidé kapra koupí, nebo ne,“ dodal ředitel pohořelického rybníkářství Roman Osička.

Ředitel Rybníkářství Pohořelice Roman Osička o cenách kaprů (zdroj: ČT24)

Pro kapra už teď do Hrušovan nad Jevišovkou

Většina lidí chce mít rybu na štědrovečerním talíři čerstvou, a proto se fronty u kádě ještě netvoří. „O kapry zatím není moc velký zájem,“ potvrdil prodejce ryb v Hrušovanech nad Jevišovkou David Hrabal. Kapra si sem dnes přišla koupit jenom desítka lidí.

A na co si při vybírání šupináče dávat pozor? „Pokud je voda v kádi červená a ryba nemá oční reflex, znamená to, že s ní není něco v pořádku,“ poradil Osička.

Češi nepatří mezi velké milovníky ryb 

I když patří kapr mezi tradiční jídlo na štědrovečerní tabuli, zdá se, že je to jedna z mála situací, kdy si lidé rybu dají. „Ve srovnání s Evropou je průměrná roční spotřeba ryb na obyvatele velmi nízká. Každý Čech sní pouze jeden a půl kila sladkovodních ryb, dohromady s mořskými rybami pak osm kilo,“ přiblížil Osička. Evropský průměr je jedenáct kilo, a světový dokonce šestnáct.

Rybáři mohou čerpat finanční podporu i z fondů Evropské unie, od roku 2007 utratili už 750 miliónů korun. Na konci listopadu přislíbila eurokomisařka pro námořní záležitosti a rybářství Maria Damanaki podporu sladkovodním rybářům také pro finanční období 2014 až 2020.

Pohořelický kapr je podle EU zárukou kvality

Kapr z pohořelického rybníka získal v roce 2007 od Evropské komise ochranné označení původu, které garantuje zákazníkovi vysokou jakost výrobku. Ochranné označení zaručuje původ v daném regionu a také vysokou kvalitu ryby. Letos si lidé mohou vybrat ze dvou kategorií: kapra 1. třídy, který má 1,5 až 2,5 kila nebo výběrového kapra, jehož hmotnost je dána rozmezím 2,5 až 4 kila.