Cyklus studentských dokumentů Sami proti zlu získal cenu na Ekofilmu

Opava – Studenti audiovizuální tvorby Filozoficko-přírodovědné fakulty Slezské univerzity v Opavě získali hlavní cenu v kategorii Člověk a společnost na letošním mezinárodním filmovém festivalu Ekofilm.

„Porotu zaujaly dva filmy z cyklu Sami proti zlu – Holocaust Luďka Eliáše a Jan Zajíc – Pochodeň č. 2,“ informoval Martin Kůs ze Slezské univerzity. Na dokumentech redakčně i scenáristicky spolupracovali studenti druhého ročníku tohoto oboru, dramaturgicky snímky vedla vedoucí oboru Monika Horsáková, režie se ujala Klára Řezníčková.

„Životní prostředí nemusí otravovat jen smog, prach a karcinogenní látky, ale také totalitní mocenské struktury. Chtěli jsme ukázat, že proti totalitě je potřeba společnost chránit,“ uvedla Monika Horsáková.

Kromě Luďka Eliáše a Jana Zajíce studenti natočili příběhy dalších pěti lidí, například pátera Stanislava Lekavého nebo chartisty Tomáše Hradílka.

Celý cyklus Sami proti zlu mohou zájemci vidět v úterý 11. prosince na Minifestivalu filmové tvorby posluchačů Slezské univerzity, který bude od 18 hodin v posluchárně H3 univerzitního areálu na Hradecké ulici. Jde o projekt občanského sdružení PANT, které provozuje portál moderní-dějiny.cz.