ČT: Soud dal za pravdu starousedlíkům, zrušil část územního plánu Zlína

Zlín - Starousedlíci ze zlínské lokality Vršava si mohou oddychnout. Krajský soud zrušil část územního plánu, která nahrávala developerům. Louka mezi vilovou čtvrtí Vršava a sídlištěm Jižní Svahy je nejen jednou z posledních klidových lokalit Zlína, ale především také velmi bonitní zemědělskou půdou. Developeři by tu ale rádi postavili až čtyřicet nových domů.

„Pokud by tady vyrostl jakýkoliv developerský projekt, tak dopravní napojení bude velmi tragické,“ popsal hlavní argument starousedlíků právník Petr Fiala. Občanské sdružení Vršava také nesouhlasilo s vyjmutím zemědělské půdy, která se měla přeměnit na plochu pro bydlení. „Magistrát chce zastavět velmi bonitní půdu, což je v rozporu se zájmy společnosti. Není důvod, aby se zničila velmi úrodná plocha, když je možnost stavět i jinde,“ doplnil Fiala.

Krajský soud dal místním za pravdu a tuto změnu neakceptoval. Vyjmutí zemědělské půdy prý nebylo dostatečně odůvodněné. Územní plán Zlína, který byl schválen už před rokem, platí sice dál, chystaná proměna Vršavy se ale musí zastavit. Jedná se už o druhý spor, který město v souvislosti s územním plánem prohrálo. O dalších dvou bude soud teprve rozhodovat.

Podobný problém měl i celý Jihomoravský kraj

Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje byly také předmětem sporu. Ačkoliv byly schváleny už loni v září, letos v červnu se jimi musel zabývat Nejvyšší správní soud. Zásady rozvoje jižní Moravy zrušil, čímž vyhověl čtrnácti obcím. Jedním z důvodů byl argument, že kraj nebral v potaz životní prostředí a vliv jednotlivých staveb na veřejné zdraví. Předmětem sporu byla také oblast u obcí Ostopovice a Troubsko, kde se sbíhají tři významné dopravní koridory. Kraj měl podle soudu zvážit kumulativní vliv jednotlivých variant na životní prostředí.