Hazard v Židlochovicích kvete dál

Židlochovice - Už přes rok platí v Židlochovicích vyhláška, která zakazuje všechny herny na celém území města, přesto tam lidé do automatů peníze hází dál. Ministerstvo financí platná povolení odmítá zrušit, Židlochovice tak spolu s dalšími městy podaly ústavní stížnost a v boji proti hazardu chtějí pokračovat.

Městská pokladna Židlochovic se díky daním z hazardu ročně rozrostla o miliony korun, místní přesto dál proti gamblerství bojují. Neoblomné rozhodnutí Židlochovic – vymýtit hazard ze svých ulic – pokračuje.

Vše začalo v prosinci 2011, kdy město vydalo vyhlášku o zákazu hracích automatů na celém území Židlochovic. Hlavním důvodem byl jednoznačně nepříznivý vliv hazardu na místní obyvatele. Pokuta až 200 tisíc korun hrozí všem, kteří budou na území města provozovat výherní hrací automaty, videoloterijní terminály nebo jakékoliv podobné hry či loterie.

Třítisícové Židlochovice zakázaly jakékoli výherní automaty na svém území jako první a jediné na jižní Moravě. Podle starosty městu více berou, než přinášejí. Přestože je v Židlochovicích jen 34 výherních automatů, ročně na nich lidé podle odhadů prohrají miliony korun. „Myslím, že dopady – 14 milionů, které chybí v rodinách, určitě nenahradí 2 miliony 800 tisíc, které očekáváme z výnosů,“ říká starosta Vlastimil Helma (ODS).

O peníze z hazardu nestojí ani obyvatelé Židlochovic. Raději chtějí město bez výherních automatů. „Podle mě by herny zde vůbec nemusely být, protože kriminalita je tady vysoká. Myslím, že je to spíš horší, než že by to prospělo,“ myslí si Simona Fišerová.

Automaty při životě dál drží smlouvy s Ministerstvem financí – ty skončí až v roce 2014. Ministerstvo je prý i přesto, že jsou v rozporu s místní vyhláškou, zrušit nemůže. Židlochovice tak spoléhají na Ústavní soud, u kterého čeká jejich stížnost.