Ostravské muzeum přiblíží historii a kulturu Ázerbájdžánu

Ostrava - Ostravské muzeum připravilo novou výstavu, která přiblíží kulturu a zásadní momenty historie Ázerbájdžánu, největší a nejzalidněnější země v oblasti Kavkazu. Unikátní expozice nazvaná Země věčného ohně obsahuje například stříbrné mince z doby Alexandra Velikého, zbraně či ručně tkané koberce. Na přípravě výstavy, kterou muzeum připravovalo dva roky, se podíleli také kurátoři z Ázerbájdžánu.

„Některé vzácné exponáty zapůjčilo Státní muzeum Ázerbájdžánského koberce a užitého umění v Baku, Národní muzeum dějin Ázerbájdžánu v Baku, Sbírka orientálního umění Národní galerie v Praze a další instituce,“ uvedla mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Na vernisáž, která bude 19. prosince od čtyř hodin odpoledne, přijede také ministr kultury Ázerbájdžánské republiky, velvyslanec této republiky v Česku a další hosté. Autorem a hlavním kurátorem výstavy je David Majer, historik umění Ostravského muzea a ředitel Ázerbájdžánského a kaspického kulturního fóra.

Součástí výstavy budou také výchovné programy, které přiblíží například Velkou Hedvábnou cestu, která spojovala v raném středověku všechny velké civilizace euroasijského kontinentu.