Mezi New Yorkem a Indií: Petra Gupta Valentová vystavuje v Ostravě

Ostrava - Poprvé je v moravskoslezském regionu k vidění dílo multimediální umělkyně žijící v New Yorku Petry Gupta Valentové. Obrazy a objekty osmatřicetileté rodačky z Pardubic, která absolvovala pražskou Akademii výtvarných umění u Milana Knížáka, jsou vystavené v ostravské Galerii Beseda.

Do světa Petry Gupta Valentové návštěvníky galerie Beseda uvádí a vtahuje svítící neón – kráva ležící se střídá s krávou stojící. Autorka v doplňujícím textu vysvětluje, že stejný neon má i doma ve svém obýváku.

Podle kurátora Galerie Beseda Petra Pivody je Petra Gupta Valentová předstvitelkou multikulturního a multimediálního umění. „Autorka žije od roku 1994 v New Yorku, kde je provdaná. Cestuje mezi Finskem, Českem, USA a Indií, protože její manžel je Ind. Multikulturalita je jasně vidět i v její velmi pestré tvorbě,“ uvedl Pivoda.

Valentová je původně sochařkou, experimentuje s různými materiály, také s plasty, pryží či porcelánem. Zajímá ji malba, kresba, zvuk, video, performance, instalace a mimoto pracuje v newyorské galerii. V Ostravě vystavila vedle několika objektů obrazy a kresby z posledních let. Převládají na nich indické motivy.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

„Její indická zkušenost se silně odrazila v její tvorbě. Pozorný divák rozezná motivy přímo z indické mytologie, třeba bohyni Kálí, ale také z přírody - rostlinné motivy a motivy ptáků,“ doplnil Pivoda.

Většina vystavených prací putovala do Ostravy z New Yorku. Výjimkou jsou Tři grácie z industriálního porcelánu, které mají další tři sestry v Národní galerii v Praze.

Dílo Petry Gupta Valentové, které ona sama označuje za autobiografické, je zastoupeno v dalších galeriích i v soukromých sbírkách v Česku, Spojených státech amerických, Finsku a Indii. V Besedě bude do 24. ledna.