Potřebovali peníze, skončili ve vazbě

Havířov - Havířovští kriminalisté v pátek dopadli fiktivního „telefonního vnuka“ a jeho kumpána chvíli poté, co se ze staré paní pomocí lsti pokusili vymámit peníze. Použili klasický postup: v telefonním seznamu si našli kontakt na starší opuštěnou ženu, jeden z nich jí zatelefonoval a představil se jako její vnuk, který potřebuje půjčit peníze.

Žena přislíbila pouze část peněz. „Vnukovi“ to nevadilo, ale řekl, že si pro peníze přijde kamarád, protože on nemůže přijít osobně. Starší paní však pro jistotu zavolala své dceři, ta věc okamžitě oznámila na policii a maminku poučila, aby nikomu neotvírala.

Po hodině opravdu u bytu paní zvonil podezřelý muž, seniorka mu neotevřela, místo toho ho přímo na chodbě domu zatkli kriminalisté. Krátce nato zadrželi v blízkosti domu i druhého muže. Oba jsou obviněni z přečinu podvodu ve stádiu pokusu, za který hrozí až 5 let odnětí svobody.

Policisté vyzývají všechny starší občany, aby na tyto nebo podobné telefonáty nereagovali a nedávali žádným cizím lidem peníze.