Memento mori 2012

Praha - "Každý, kdo je hodný jména spisovatel, žije z toho, co zažil do svých 18 let, protože to je život, kdy máte ještě čerstvou duši. Když zestárnete, už to není tak intenzivní, to už skoro všechno člověk zažil. To je alespoň můj případ," prohlásil před svými osmdesátinami spisovatel Josef Škvorecký. Na začátku roku v Torrontu podlehl rakovině a opustil náš svět. Následovala ho celá řada významných osobností, ať to byla prvorepubliková herečka Zita Kabátová, herec Radoslav Brzobohatý či první muž na měsíci Neil Armstrong. Všichni tito a mnozí další si zaslouží naši vzpomínku. Připomeňme si proto alespoň některé z nich.

Prkna, které znamenají svět, letos navždy opustilo několik významných osobností. Odešly herečky, které si ještě pamatovaly slávu stříbrného plátna první republiky. Zitu Kabátovou a její životní elán lidé znají například z komedií Přednosta stanice, Muži nestárnou nebo Počestné paní pardubické. Zesnula také Jaroslava Adamová, herečka, která na jevišti vdechla život charakterním postavám, co se divákům často vryly do paměti. Nezapomenutelný je její společný herecký koncert s Janem Werichem v televizním filmu Kočár nejsvětější svátosti.

Následovala ji i manželka herce Petra Štěpánka, dlouholetá režisérka a scenáristka Československé a České televize Vlasta Janečková, která byla úzce spjata s televizní tvorbou pro děti. Také životní partner populární herečky Ivy Janžurové, herec a divadelní režisér Stanislav Remunda nás v loňském roce opustil. Zemřel i významný dokumentarista Vladislav Kvasnička, který se zajímal například o osud uprchlíků v naší zemi. Na jeho kontě byly od roku 1988 dvě desítky snímků a televizních pořadů. 

  • Radoslav Brzobohatý autor: Jaroslav Tatek, zdroj: Isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3974/397335.jpg
  • Bronislav Poloczek zdroj: ČTK/PR http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3394/339356.jpg
  • Michael C. Duncan zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3922/392132.jpg
  • Václav Kasík autor: Viktor Chlad, zdroj: ISIFA/Lidové noviny http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4235/423408.jpg

Lidé se letos přišli poklonit památce populárního herce Radka Brzobohatého, který opustil svět jen den před oslavou svých osmdesátých narozenin. Mnozí si ho navždy budou spojovat s charakterními postavami rozhodných mužů, jakými byl František z filmu Všichni dobří rodáci, F. L. Věk či Řek Zorba. Letos byl Brzobohatý v televizní anketě TýTý uveden do Dvorany slávy. Odešel také divadelní a filmový herec Bronislav Poloczek, který se do paměti lidí zapsal především postavou kapitána Ořecha ve filmu Černí baroni. Po smrti je také americký herec Michael Clarke Duncan, jehož diváci znali hlavně díky roli „obra“ Johna Coffeyho z filmu Zelená míle. Za tuto roli Duncan obdržel Zlatý glóbus a nominaci na Oscara.

Poslední sbohem přišli lidé dát i valašskému králi folkloru, dlouhodobému spolupracovníku Českého rozhlasu Ostrava a hudebníkovi Janu Rokytovi. V posledních dnech roku nás opustil i bývalý šéf Českého rozhlasu Václav Kasík, který krátce působil také jako ředitel České filharmonie. Po těžké nemoci zesnul i dlouholetý komentátor Práva spisovatel Alexandr Kramer.

  • Whitney Houstonová autor: Nick Wass, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3286/328577.jpg
  • Norodom Sihanuk zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4048/404759.jpg
  • Zesnulý olašský král Jan Lipa autor: Tomáš Hájek, zdroj: Isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4052/405142.jpg
  • Robin Gibb podlehl ve věku 62 let rakovině zdroj: telegraph.co.uk http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3596/359557.jpg

Hudební svět letos nečekaně opustila americká zpěvačka a herečka Whitney Houstonová. Podle Guinessovy knihy rekordů byla nejoceňovanější umělkyní všech dob, v posledních letech však měla problémy s drogami. Houstonová patřila mezi největší pěvecké hvězdy a do paměti hudebních i filmových milovníků se zapsala nejvíce ve filmu Osobní strážce po boku Kevina Costnera. Lestos skonala i americká soulová zpěvačka Etta Jamesová, která byla jednou z klíčových postav začínajícího stylu R&B. Zlom v její kariéře nastal v roce 1961, kdy se celosvětově proslavila bluesovou baladou At Last. Rakovině podlehl i zakládající člen britské skupiny Bee Gees, zpěvák Robin Gibb.  

V Kambodži skonal bývalý král Norodom Sihanuk, který zůstal vlivnou osobou politické scény ve své zemi dlouhé desítky let včetně půlstoletí války, genocidy i politických zvratů. Zemřel i Olašský král Jan Lipa

Čest památce válečných hrdinů

Svět opustili i někteří z těch, co si pamatovali bitevní hrůzy druhé světové války. Zemřel válečný veterán Tomáš Sedláček, který bojoval na východní i západní frontě a zúčastnil se bojů československých vojáků na Dukle i Slovenského národního povstání. Ze světa odešel i Robert Matula, který byl jedním ze dvou posledních žijících výsadkářů v protektorátu. Předtím prodělal v Anglii speciální výcvik pro vysazení na nepřátelském území, osobně se znal s Gabčíkem i Kubišem. Od roku 1948 žil ve Velké Británii a později ve Vancouveru, kam musel uprchnout před komunistickým pronásledováním. Zemřel také poslední žijící velitel 311. bombardovací perutě RAF Vladimír Nedvěd, hrdina československého válečného letectva.

V posledích dnech letošního roku odešel také americký generál ve výslužbě Norman Schwarzkopf, který v roce 1991 za prezidenta George Bushe staršího velel mezinárodní koalici ve válce proti iráckým silám v Perském zálivu.

  • Veterán Tomáš Sedláček zdroj: ČT24
  • Nedvěd ve vojenském zdroj: ČT24

Českou republiku opustili hned dva významní mluvčí Charty 77. Zahynul novinář a publicista Jan Štern, který za svého života prošel útrapami nacistického koncentračního tábora i komunistické totality, aby mohl po roce 1989 stát u zrodu Občanského fóra. Skonal i signatář Charty 77 a šéfredaktor literárního časopisu Host do domu Jan Trefulka. Slovensko se rozloučilo s disidentem a politikem Jánem Mlynárikem, který byl jako signatář Charty 77 perzekvován komunistickým režimem. Také Brno přišlo o svého chartistu. Opustil ho Jaroslav Šabata, aktivní účastník Pražského jara, disident, signatář i mluvčí Charty 77 a v letech 1990 až 1992 ministr vlády České republiky za Občanské fórum. 

Jiránkovy karikatury přináší humor i nadále

S Brnem je také spojena celoživotní tvorba letos zesnulého umělce Dalibora Chatrného. Tento grafik a výtvarník učil na několika vysokých školách a byl vyznamenán mimo jiné i Cenou Ministerstva kultury ČR. Opustil nás také designér, architekt a grafik Petr Tučný, který patřil k zakládající generaci československého i evropského průmyslového designu, či významný architekt Jan Štípek. Těžké nemoci podlehl i karikaturista Vladimír Jiránek. Kromě kreseb a ilustrací publikovaných v novinách byl známý také jako autor animovaných postaviček králíků Boba a Bobka, výtvarnou podobu dal i oblíbeným kutilům Patovi a Matovi. V Barceloně zesnul avantgardní španělský malíř a sochař Antoni Tapies

  • Vladimír Jiránek zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4136/413548.jpg
  • Neil Armstrong autor: Bill Ingalls, zdroj: ČTK/AP/NASA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/39/3893/389283.jpg
  • První kroky na Měsíci (1969) autor: Keystone , zdroj: Gettyimages http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/39/3894/389386.jpg
  • Son-mjong Mun autor: John Marshall Mantel, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3918/391702.jpg

Ve věku 82 let zemřel americký astronaut Neil Armstrong, první člověk, který se prošel po Měsíci. Armstrong na povrch Měsíce vstoupil v červenci 1969 jako velitel mise Apollo 11 a udělal tak pověstný „velký skok pro lidstvo“. V Moskvě podlehl rakovině legendární sovětský agent Gevork Vartanjan. Jižní Koreu zase opustil zakladatel a čelný představitel mezinárodní sekty moonistů, korejský reverend Son-mjong Mun. Jeho církev, která má na celém světě desetitisíce následovníků, je mnohými je považována za jeden z nejnebezpečnějších kultů. 

Jen dva dny před Štědrým dnem nás opustila Květa Legátová ve věku 93 let. Proslavila ji zejména povídková kniha Želary a novela Jozova Hanule. Spisovatelka (vl. jménem Věra Hofmanová) publikovala už od 50. let, minulý režim však její tvorbě příliš nepřál.

Zesnul také jeden ze zakladatelů Fakulty sociálních věd, významný český sociolog profesor Miloslav Petrusek, který působil také jako prorektor UK. Odešel i další nestor české sociologie Jiří Musil. Zemřel také spisovatel a diplomat Miloš Pojar, který se stal prvním polistopadovým velvyslancem v Izraeli a tématu židovství věnoval celou svou uměleckou kariéru. Rodné Polsko opustila básnířka, nositelka Nobelovy ceny za literaturu z roku 1996 Wislawa Szymborská. Zahynul i mexický spisovatel Carlos Fuentes, který patřil k nejvýznamnějším představitelům hispanoamerické, respektive světové literatury. Odešla i jedna z nejoblíbenějších irských spisovatelek Maeve Binchyová.  

  • Antonín Kinský zdroj: ČT24
  • Geraldine Muchová zdroj: Isifa

Na jaře zesnul potomek slavného šlechtického rodu a restauratér Antonín Kinský. Většině lidí se vybaví jeho role ve filmu Zapomenuté světlo. Opustila nás také Geraldine Muchová, manželka spisovatele Jiřího Muchy a snacha malíře Alfonse Muchy, původem Skotka. Byla úspěšnou hudební skladatelkou a od roku 1945 žila v Praze. 

V letošním roce odešli i někteří významní fotografové. Ve věku 91 let zemřel fotograf Vilém Kropp, autor řady reportážních snímků a držitel ocenění World Press Photo z roku 1959. Stejně tak nás opustila fotografka té lepší lidské stránky Dagmar Hochová. Přibližovala svět dětí, odkrývala svět starých lidí, v portrétech zachytila osobnosti, jako byli Josef Váchal, Bohuslav Reynek a Jan Patočka. Nikdy nefotografovala na barvu z prostého důvodu. „Život je barevný, ale v černobílé je pravdivější.“