Nejlepší nakupování dárků? Ve Vatikánu

Řím – Obří televizory, luxusní zavazadla, drahé hodinky či přepychovou golfovou výbavu, to vše je možné nalézt ve vatikánských zahradách, kde se nachází bezcelní obchod s velkým sortimentem a cenami, které zdatně soupeří s letištními obchody duty-free. Informovala o tom agentura AP, která ironicky dodala, že obchod nabízí „prostě cokoliv, co každý monsignor pod stromečkem potřebuje“.

Málo známé tajemství vatikánských zahrad se nachází jen pár kroků od baziliky svatého Petra. Rozlehlá třípatrová budova v sobě ukrývá bezcelní obchod s velkým sortimentem a cenami, které zdatně soupeří s letištními obchody duty-free. Nabídka ale není pro kohokoli - podmínkou výhodného nákupu je vatikánské občanství, zaměstnanecký poměr v církevním státě či příslušnost k místnímu diplomatickému sboru.   

Ve Vatikánu je tak stejně jako v jiných italských bezcelních obchodech možné zakoupit cokoli se slevou 21 procent, což je výše italské daně z obratu. Právo provozovat bezcelní obchody má Vatikán na základě takzvané Lateránské smlouvy z roku 1929, která upravila vztahy papežského státu s Itálií. Smlouva zároveň omezuje právo výhodně nakupovat na vatikánské občany. Právo výhodného nákupu má i 4 700 lidí, kteří jsou ve Vatikánu zaměstnáni, a hrstka zahraničních diplomatů.

O vatikánském bezcelním supermarketu svět téměř nic neví. Na webových stránkách papežského státu o něm není zmínka, na římských ulicích neexistují žádné reklamy. Vatikánští hodnostáři, kteří o obchodu vědí, se tváří, že neexistuje - luxusní zboží, které je v něm k mání, se jaksi neslučuje se skromnou střízlivostí místa.

O dnešní podobu duty-free obchodu se zasloužil americký kardinál Edmund Szoka, který ho nechal přemístit z podzemí sídla vatikánské městské správy do prostor málo využívaného vatikánského nádraží. Objekt se už pro železniční přepravu nevyužívá a je v něm dostatek místa. Szoka spravoval vatikánské finance do roku 2006 a do důchodu odešel před vypuknutím krize. Papežský stát během ní vyzýval všechny své podniky, aby začaly šetřit a více vydělávat.

V bezcelním vatikánském obchodě je zboží levnější nejen kvůli absenci daně, ale i samo o sobě. Anglický gin je tu k mání za 8,5 eura (214 korun) ve srovnání s běžnou cenou 15 eur (378 korun), krabice kubánských doutníků tu stojí 84 eur (2 114 korun), běžná cena je 125 eur (3 146 korun). 

Maria Grazia Manciniová, pracovnice vatikánské městské správy

„Nutella je tu prostě lepší. Tady se prodává zboží určené pro vývoz, jsou to stejné značky, ale kvalita je vyšší.“