Šedesát procent vánočních dekorací je z města I-wu v Číně

I-wu (Čína) – Na šedesát procent světové výroby vánočních dekorací pochází z Číny. Konkrétně z východočínského města I-wu, kterému se tak přezdívá město Vánoc. Tamní pracovníci toho přitom o Vánocích moc nevědí. I přesto však zájem o ně v Číně roste.

„Je to příběh o Santa Klausovi a vánočním stromečku. Kdysi jsem ho slyšel. V západních zemích koluje od dávných věků,“ vykresluje své znalosti o Vánocích generální sekretář Asociace vánočních profesí v I-wu Čchen Ťin-lin. V tomto městě vzniká na deset tisíc druhů doplňků v sedmi stech padesáti továrnách a dílnách, vždycky od března do května. Přestože se I-wu říká hlavní město Vánoc, o svátku samotném toho místní moc nevědí.

Zájem o Vánoce ale v Číně roste. Na největším vánočním velkoobchodním trhu na světě se prodá ročně zboží v přepočtu za šest miliard korun. Čtyřicet procent z toho zůstane v Číně. Číňané vnímají Vánoce spíš jako západní festival a pro bohatnoucí střední vrstvu se staly módním trendem.

  • Ilustrační foto zdroj: ČT24
  • Ilustrační foto zdroj: ČT24

Vánoční dekorace z I-wu zdobí i ulice Pekingu, hlavně nákupní centra a mezinárodní hotely. Jde ale spíš o to, nalákat zákazníky a hosty, než navodit sváteční atmosféru. Přestože Vánoce slaví stále více Číňanů, jde hlavně o soukromé party a večírky. Oficiálně se svátky neuznávají. Dvacátého patého a dvacátého šestého prosince jsou v Číně běžné pracovní dny.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)